România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România, pe locul doi în topul celor mai mari exportatori de cereale din UE

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Abonare
Liderul exportatorilor de cereale din UE rămâne Franța, în timp ce România și-a adjudecat aproape sigur poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din UE. Care este situația pe cifre.
BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. În primele 50 de săptămâni ale anului comercial agricol 2022/2023 ( 1 iulie 2022- 30.06.2023), cu trei înainte de final de an, exporturile de cereale ale României ( grâu, făină de grâu comun – echivalent boabe, grâu dur, făină de grâu dur – echivalent în boabe, orz, malț -echivalent în boabe, porumb, secară, ovăz, sorg) au ajuns la 7,4 milioane de tone.
Acest fapt plasează România pe poziția a doua între exportatorii de cereale europeni, potrivit datelor Comisiei Europene.
În 2022, producția a fost de 18,8 milioane de tone.
Lider de piață continuă să rămână Franța, cu exporturi de 14,4 milioane de tone, în timp ce poziția a treia a fost adjudecată de Germania, cu 6 milioane de tone, urmată de Polonia cu 3,8 milioane de tone.
În total, statele membre au exportat 44 milioane de tone, la fel ca și anul trecut, din care 31,2 milioane de tone de grâu ( de toate tipurile), cu 11% mai mult decât anul trecut, relatează economica.net.
Ca piețe de desfacere, s-a exportat grâu comun cu precădere în Maroc, Algeria, Nigeria, orz în China, Arabia Saudită și Iordania și porumb în China, Coreea, UK .
Pe categorii de cereale, România și-a păstrat poziția de lider la porumb, cu 1,9 milioane de tone, reprezentând 58,7% din cantitatea totală livrată de UE peste granițele sale.
Fermierii locali au produs anul trecut 8,2 milioane de tone de porumb cu 6,6 milioane de tone mai puțin decât anul trecut. România cultivăporumb pe suprafețele cele mai mari.
Fluxul de știri
0