Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fermierii europeni nu mai primesc despăgubiri pentru cerealele ucrainene

© Sputnik / Rodion ProcaУрсула фон дер Ляйен
Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat decizia de a se aloca bani din rezerva de criză agricolă către cele cinci țări, inclusiv România, care sunt cele mai afectate de importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale.
Bruxelles, 16 iun – Sputnik. Amânarea plăţilor pentru fermieri a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Comisiei, după ce, cu o zi mai devreme comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat, la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii de la Stockholm, că Von der Leyen a amânat votul asupra deciziei.
„Dosarul nu a atins încă o maturitate suficientă pentru a fi trecut pe ordinea de zi a reuniunii comisarilor europeni”, a declarat purtătorul de cuvânt. Din clarificările sale ulterioare rezultă clar că protestele fermierilor din Polonia de-a lungul graniței cu Ucraina au dus la oprirea camioanelor cu alimente și că, atâta timp cât restricțiile sunt în vigoare, nu va fi luată nicio decizie cu privire la despăgubiri. Nici Budapesta nu a ridicat încă interdicția de import de mărfuri ucrainene, care este o condiție prealabilă pentru acordarea despăgubirilor.
„Suntem în contact cu țările în cauză pentru a ne asigura că nu mai există alte obstacole în calea transportului și tranzitului normal al mărfurilor agricole”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Comisia Europeană a anunțat că va aloca 156 de milioane de euro din rezerva sa de criză către cinci țări - Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia și România - pentru a-i despăgubi pe fermierii acestora, deoarece importurile de cereale ucrainene fără taxe, mai ieftine deci, au lăsat producția acestora în depozite. Valoarea ajutorului destinat Bulgariei este de 26 de milioane de euro.
Ajutorul financiar este însoțit de o autorizație pentru cele cinci țări de a interzice importurile din Ucraina de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, care a fost prelungită până pe 15 septembrie.
„Aceste state sunt cele mai afectate de creșterea importurilor din Ucraina. Din creșterea de 6 miliarde de euro a exporturilor agricole ucrainene pentru 2022, 5 miliarde sunt reprezentate de cele cinci țări. Aceste cifre sunt suficiente pentru a proteja nevoia fermierilor din aceste țări să primească sprijin din partea rezervei de criză”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv pentru a aștepta și sper că săptămâna viitoare se va lua decizia”, a adăugat el, la Stockholm.
Wojciechowski a ieșit cu o declarație separată, în care spunea că nu are intenția de a-i atribui responsabilitatea pentru întârziere Ursulei von der Leyen.
„Am vrut doar să explic că președintele a considerat că este necesar să clarifice toate îndoielile și să aducă propunerea la maturitate, înainte de a decide să o includă pe ordinea de zi a Colegiului. Mai exact, în ceea ce privește punerea integrală în aplicare a acordului dintre Comisie și cele cinci țări - membre și eliminarea tuturor obstacolelor nejustificate din calea liberei circulații a mărfurilor din Ucraina către aceste state membre de primă linie”, a spus Wojciechowski într-o declarație scrisă.
Comisarul european pentru agricultură a anunțat, tot la Stockholm, că, pe lângă compensațiile pentru cele cinci țări, Comisia Europeană este de așteptat să aprobe propunerea sa de a activa restul rezervei de criză de 330 de milioane de euro, care să fie distribuită între celelalte state din UE, pentru a fi ajutați și fermierii lor pentru creșterea costurilor legate de prețurile la energie electrică și îngrășăminte.
După ce Comisia Europeană a anunțat că va despăgubi fermierii din cele cinci țări, alte 12 țări europene, inclusiv Germania și Franța, au contestat aceste planuri, spunând într-o scrisoare către Ursula von der Leyen că și fermierii lor suferă. Wojciechowski a spus că, din cauza costurilor crescute la energie și îngrășăminte, a propus ca restul rezervei de criză de 330 de milioane de euro să fie distribuită între celelalte state europene, dar așteaptă aprobarea de la președintele Comisiei.
Fluxul de știri
0