Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Prețuri mai mici, calitate mai mare: la ce va duce semnarea noului acord CSI?

© Sputnik / Владислав Воднев / Accesați arhiva multimediaФлаги стран-участниц СНГ
Флаги стран-участниц СНГ - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2023
Abonare
Potrivit experților, locuitorii Comunității vor putea cumpăra servicii de calitate la prețuri mai mic.
CHIȘINĂU, 15 iunie - Sputnik, Mihail Vorobiov. Prim-miniștrii Armeniei, Belarusului, Kîrgîzstanului, Kazahstanului, Rusiei, Tadjikistanului și Uzbekistanului au semnat săptămâna trecută Acordul privind comerțul liber cu servicii în cadrul CSI. Acest lucru s-a întâmplat la Soci în cadrul Consiliului șefilor de guvern din țările Comunității.
Despre ce este vorba în documentul la care s-a lucrat timp de 11 ani și ce urmări va avea punerea lui în aplicare - Sputnik a solicitat opinia experților în acest sens.

De ce este nevoie de un nou acord?

Din 2012, în CSI este în vigoare acordul cu privire la zona de comerț liber, în ​​baza căruia schimbul de mărfuri între țările Comunității se desfășoară fără taxe vamale și conform regulilor OMC. Acum a fost încheiat un acord similar cu privire la servicii.
Documentul va intra în vigoare la o lună după ratificarea lui de către cel puțin trei state participante. Pentru restul țărilor – peste 30 de zile de la ratificare. Procedura durează aproximativ un an.
Ministerul rus al Apărării a arătat imagini cu tancuri distruse, 10 iunie 2023 - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2023
Analize și opinii
RFG este șocată de pierderea „Leoparzilor” și caută căi de retragere
Acordul este constituit din două blocuri. Primul se referă la condițiile de acces pe piețele serviciilor de transport, juridice, consultanță, financiare, construcții și altele.
În partea a doua se vorbește despre posibilitatea înființării de companii în alte țări, care se referă în primul rând la agricultură și industrie.
După cum a menționat ministrul Dezvoltării Economice al Federației Ruse, Maxim Reșetnikov, acest lucru este extrem de important pentru businessul rusesc, care tinde să intre în alte țări, să înființeze liber companii, să investească, să lucreze și să dezvolte cooperarea industrială, comunică serviciul de presă al instituției.
Potrivit ministrului, anume în jurul celei de-a doua părți au fost cele mai multe discuții, întrucât fiecare stat a dorit să mențină anumite restricții în această sferă.
„Noi am trecut de la principiul „este permis doar ceea ce este permis” la principiul „este permis tot ceea ce nu este interzis în mod direct”. Și fiecare dintre țări a întocmit o listă exhaustivă de interdicții, toate acestea sunt stabilite în acord”, a explicat el.
Astfel, Rusia își va păstra dreptul de a restricționa investițiile străine în companiile strategice, Tadjikistanul - în industria minieră, Uzbekistanul - în domeniul energiei nucleare, electricității și construcției de mașini.

Urmările

Semnarea acordului la Soci înseamnă în esență crearea unei piețe unice a serviciilor în cadrul CSI, a declarat pentru Sputnik directorul Institutului de cercetări socio-economice, Aleksei Zubeț.
„Dacă acest acord poartă un caracter obligatoriu și confirmă deschiderea piețelor pentru Rusia în ceea ce privește serviciile în spațiul post-sovietic, atunci aceasta este o realizare enormă”, a spus el.
Potrivit expertului, Federația Rusă poate deveni un jucător important pe piețele CSI, deoarece nicăieri în cadrul Comunității nu există companii comparabile ca potențial cu cele mai mari ruse, inclusiv finanțele și investițiile.
„În spațiul post-sovietic nu există companii comparabile cu Sberbank. Dacă ne referim la piața asigurărilor, ”Ingosstrah”, ”Rosgosstrah”, ”Alfa-strahovanie” - acestea sunt structuri de nivel mondial. Ele pot oferi servicii ca nicio altă companie locală”, a precizat Zubeț.
El se așteaptă ca semnarea acordului să aibă un impact pozitiv asupra vieții oamenilor simpli din țările CSI.
„Aceasta este bine pentru oameni. Ei vor primi servicii mai ieftine și mai bune”, a menționat expertul.
În cele din urmă, consumatorul se va alege cu beneficii în virtutea relaxării barierelor: concurența se intensifică, ceea ce duce la sporirea calității și reducerea prețurilor, a adăugat în discuția cu reporterul Sputnik șeful direcției sectorului real în cadrul Centrului de analiză macroeconomică și prognozare pe termen scurt, Vladimir Salnikov. El nu a putut spune însă în ce sectoare concrete se va întâmpla acest lucru.
Totodată, expertul a atras atenția și asupra necesității menținerii concurenței în condițiile unor diferențe semnificative în ceea ce privește amploarea economiilor țărilor CSI.
„Dacă statele de amploare diferită încep comerțul, atunci țara mai mare îi poate înăbuși pe producătorii locali în cadrul luptei competitive. Acest lucru nu este prea bun și trebuie reglementat separat”, a spus el.

Schimb reciproc avantajos

Pentru companiile din Federația Rusă va fi mai ușor să intre pe piața altor țări CSI și să le ajute în dezvoltarea sectorul serviciilor, i-a explicat reporterului Sputnik șeful adjunct al Catedrei țările post-sovietice a Universității de Stat pentru Științe Umaniste din Rusia, Aleksandr Gușcin.
„Pe de altă parte, companiile rusești vor putea folosi serviciile țărilor vecine. Acest lucru este foarte important, mai ales acum, în condițiile în care se schimbă logistica, a menționat expertul.
Potrivit acestuia, încheierea acordului privind comerțul liber cu servicii ar trebui să ducă la consolidarea sectoarelor bancar, de transport, depozitare și logistică.
„Acordul trebuie să stimuleze creșterea comerțului între toate țările CSI, precum și creșterea investițiilor reciproce, dezvoltarea relațiilor industriale și, cel mai important - să contribuie la formarea de noi lanțuri valorice în cadrul acestei uniuni”, i-a spus reporterului Sputnik Ekaterina Novikova, profesor la Catedra Teoria Economică a Universității Ruse de Economie ”G.V. Plehanov”.
Ea a amintit că în 2021 Rusia a exportat servicii către țările CSI în valoare de 8 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 11% din toate livrările de servicii.
„Fără îndoială, încheierea unui astfel de acord necesită unificarea legislației statelor membre CSI, astfel încât folosirea acelorași servicii să fie cât mai rentabilă pentru cetățenii de rând, inclusiv tot felul de tarife și taxe vamale”, a adăugat expertul.
Fluxul de știri
0