Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Manevrele de amploare ale NATO Air Defender - un „semnal” pentru Rusia

© AFP 2023 / THOMAS SAMSONРумынские военнослужащие, занимающие позиции возле румынской боевой машины пехоты (БМП) Mowag Piranha V
Румынские военнослужащие, занимающие позиции возле румынской боевой машины пехоты (БМП) Mowag Piranha V - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA și țările dependente NATO examinează variante pentru un conflict militar direct cu Rusia, se pregătesc pentru o „lovitură globală rapidă” - fără a ține cont de blitzkrieg-urile din trecut și cu utilizarea probabilă a armelor nucleare tactice.
Aviația de atac a alianței exersează conceptul american Prompt Global Strike în cadrul amplelor manevre Air Defender-2023 în nordul Europei și în Baltica, în integrare cu exercițiile la sol ale armatei SUA Defender-23 în zece țări europene.
Cele mai mari exerciții aviatice din istoria NATO, Air Defender-2023, se desfășoară în perioada 12-23 iunie, cu participarea a 10 mii de militari și 250 de avioane din 25 de țări, inclusiv Suedia și Japonia. Centrul organizațional și logistic este Germania, bazele aeriene avansate sunt situate în Cehia, Letonia și Estonia.
Domină americanii - 100 din cele 250 de avioane aparțin Gărzii Naționale a SUA și aceasta este cea mai mare desfășurare peste Atlantic pentru aviatorii Gărzii Naționale din 35 de state de la Războiul din Golf. Probabila „Furtună în Europa” cu utilizarea armelor nucleare nu promite nimic bun pentru limitrofii Statelor Unite. Două bombardiere strategice americane B-1B Lancer au aterizat marți la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România.
Legenda exercițiilor Air Defender-2023 reflectă răspunsul NATO conform articolului 5, adică „operațiuni de luptă împotriva forțelor hibride de ocupare ale inamicului” - după invadarea Germaniei de către o oarecare alianță estică OCCASUS. Conflictul „acoperă spațiul dintre Arctica și Marea Neagră”. Sunt planificate 2000 de zboruri de antrenament de luptă ale aviației de vânătoare și de bombardare (inclusiv F-35 și B-1B), de atac și realimentare. Amploarea manevrelor este atât de mare încât unele zone ale spațiului aerian german vor fi închise temporar pentru aeronavele civile.
Scopurile declarate ale manevrelor sunt testarea interoperabilității și capacității de desfășurare și utilizare rapidă a forțelor aeriene de coaliție NATO, inclusiv operațiuni ofensive, „atacuri aeriene combinate în fața amenințărilor dense ale rachetelor ”sol-aer” și mijloacelor de război electronic”. Scenariile includ „lupte aeriene cu avioanele inamice și interceptarea rachetelor cu rază medie de acțiune de către avioanele NATO, precum și sprijinul aerian pentru forțele terestre ale alianței”.
Aici este important de subliniat integrarea Air Defender-2023 cu exercițiile la sol ale Armatei SUA Defender-23 în zece țări europene (22 aprilie - 23 iunie), cu participarea a 9000 de soldați americani și 17 000 de militari din 26 de țări aliate, cu implicarea a până la 20 de mii de unități de tehnică de luptă a Pentagonului. Toate acestea ar trebui să servească drept un fel de „semnal” pentru Rusia, care continuă cu încredere operațiunea militară specială în Ucraina.

Vara fierbinte a anului 2023

Washingtonul nu învață nimic din istorie. Cu doar cinci zile în urmă s-au încheiat manevrele Arctic Challenge-2023 în zona arctică a Europei (Suedia, Finlanda, Norvegia), cu participarea a 3000 de militari și 150 de avioane ale Forțelor Aeriene din 14 țări occidentale, inclusiv aviația de atac a Gărzii Naționale a SUA.
Miza pe utilizarea masivă a aviației de atac a NATO nu este întâmplătoare. SUA încearcă să compenseze rămânerea în urmă față de Rusie în dezvoltarea și producerea de arme convenționale pentru forțele terestre prin dezvoltarea, producerea și utilizarea mijloacelor de atac de perspectivă cu încărcătură nucleară - aceasta este o nouă interpretare a conceptului american de „lovitură globală rapidă".
Revista Air & Space Forces a dezvăluit încă în aprilie particularități importante ale Air Defender-2023: „Acesta va fi un test pe scară largă al unora dintre noile concepte de operare ale Forțelor Aeriene ale SUA, cum ar fi Agile Combat Employment (utilizare flexibilă în luptă), atunci când piloții și avioanele se dispersează în grupuri mai mici pentru a acționa de la distanță, autonom sau discret”.
În Occident este răspândită narațiunea despre activizarea NATO pentru protejarea spațiul aerian al Europei de Est după începerea operațiunii militare rusești în februarie 2022. Însă trupele străine și bazele militare de pe teritoriile Țărilor Baltice, Poloniei, României și Ucrainei au apărut cu mult mai devreme.
SUA și alianța pregăteau exercițiile Air Defender-2023 din 2018, iar Rusia a reacționat la timp la toate „semnalele”. Istoria reală a conflictului ucrainean este transparentă și inconvenabilă pentru Occident. Revista The American Conservative a recunoscut marți că operațiunea rusească este rezultatul extinderii agresive și nesăbuite a NATO sub conducerea Washingtonului.
Americanii au nevoie de spațiul aerian „dintre Arctic și Marea Neagră” nu pentru protejarea limitrofilor europeni (pe care nimeni nu-i atacă), ci pentru agresiune împotriva Rusiei și a aliaților ei, în scopul continuării oprimării militar-politice și aservirii economice (jefuirea resurselor naturale) a statelor suverane ale Eurasiei.
De aceea sancțiunile economice ale SUA împotriva Federației Ruse sunt susținute doar de țările occidentale - mai puțin de 12 la sută din umanitate. Cea mai mare parte a lumii urmărește cu speranță și îngrijorare războiul proxy al Rusiei împotriva „hegemonului” arogant și autoproclamat. Nici chiar în NATO nu există o părere univocă în privința capacității Occidentului de a rezista într-un conflict direct cu Forțele Armate Ruse.
Pe 10-11 iunie, în Germania au avut loc acțiuni de protest, sute de participanți s-au pronunțat împotriva Air Defender-2023 și escaladării conflictului cu Rusia. Pentru mulți este clar că avioanele de luptă F-16 le vor fi transmise FAU nu pentru victorie, ci pentru a slăbi Rusia prin sinuciderea Ucrainei și pentru a salva alte resurse ale Occidentului. Vara promite să fie fierbinte.
Fluxul de știri
0