România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Guvernul Ciolacu, votat în Parlament fără probleme

© Photo : Administrația PrezidențialăPreședintele României Klaus Iohannis îl desmnează la funția de premier pe Marcel Ciolacu
Președintele României Klaus Iohannis îl desmnează la funția de premier pe Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2023
Abonare
Parlamentul s-a reunit joi în şedinţă comună pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu , după ce miercuri audierile candidaților pentru a ocupa funcțiile de miniștri în noul Guvern s-au desfășurat fără probleme
BUCUREŞTI, 15 iun - Sputnik. Noul premier Marcel Ciolacu nu are emoții joi la votul de învestitură, matematica parlamentară arătând că guvernul are aproape 60 de voturi în plus față de necesar. Pentru învestire este nevoie de 234 de voturi, iar PNL, PSD și minoritățile au 292.
Marcel Ciolacu a spus că fuga nu e în ADN-ul PSD şi că este vorba despre o luptă crâncenă a valorilor care au stat la baza societății în care trăim.
”Am văzut catagorii sociale coborâte în stradă. Acestea sunt provocările, dar a fugi de responsabilitate nu e o opțiune pentru mine. Fuga nu e în ADN-ul PSD. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct, nu voi da niciun pas înapoi. Nu sunt fără de păcat, pur si simplu sunt om, dar nu mi-e frică de greutăți. Voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică de ziua de mâine, de greutăți”, a spus Ciolacu în discursul său.
El a adăugat că suntem cu toții de acord că în 2023 profesorii nu trebuie să-și strige disperarea pe străzi și că e evident că statul nu și-a onorat obligațiile timp de 30 de ani.
”După 30 de ani acest guvern e pregătit să facă probleme dascălilor. Nu e vorba doar de bani dați fără cap. Primul pas va fi ca salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu brut”, le-a promis el profesorilor.
El a spus că trebuie făcută dreptate pentru totdeauna cu pensiile speciale, ”să înțelegem că nu pot fi români normali și români speciali” și a anunțat că susține cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pentru a tăia toate pensiile speciale ca să fie luați banii din PNRR.
”Vă propun 2 industrii strategice pe care ne vom concentra atenția: industria alimentară și sectorul materialelor de construcții, care vor beneficia de scheme de stimulare”, a mai spus Ciolacu, el adăugând și că românii nu mai trebuie să plece la muncă în străinătate.
”Vă promit azi că România va fi a tuturor românilor. Este țara pe care eu vreau să o luăm înapoi.
Componenta economică va deveni esențială în componenta noastră externă. Aderarea la Schengen reprezintă obiectiv principal. În politica de vecinătate vom acorda o atenție deosebită fraților noștri de peste Prut”, a stabilit Ciolacu principiile noului Guvern.
După Ciolacu, a luat cuvântul Nicolae Ciucă, acesta spunând că o altă semnificație a votului de azi e continuarea guvernării responsabile pentru dezvoltarea României.
Noul guvern pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să îl conducă în următorul an și jumătate va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă - au dispărut Sportul și Turismul, care vor deveni agenții.
PSD și PNL și-au împărțit în mod egal portofoliile, iar fiecare partid va avea câte un vicepremier - Marian Neacșu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Justiție la Interne), în timp ce UDMR a fost lăsat în afara guvernării.
Cabinetul propus de liderul social-democraților Marcel Ciolacu este format din:
Miniștrii PSD:
Vicepremier Marian Neacșu
CV Marian Neacsu
Transporturi - Sorin Grindeanu
CV Sorin Grindeanu
Fonduri Europene - Adrian Câciu
CV Adrian Câciu
Muncă - Marius Budăi
CV Marius Budăi
Sănătate - Alexandru Rafila
CV Alexandru Rafila
Apărare - Angel Tîlvăr
CV Angel Tîlvăr
Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia (deputat)
CV Ivan Bogdan Gruia
Agricultură - Florin Barbu (deputat)
CV Florin Barbu
Familie - Gabriela Firea
CV Gabriela Firea
Economie - Radu Oprea
CV Radu Oprea
Miniștrii PNL:
Vicepremier Cătălin Predoiu
CV Cătălin Predoiu
Justiție - Alina Gorghiu
CV Alina Gorghiu
Finanțe - Marcel Boloș
CV Marcel Boloș
Dezvoltare - Adrian Veștea
CV Adrian Veștea
Interne - Cătălin Predoiu
CV Cătălin Predoiu
Mediu - Mircea Fechet
CV Mircea Fechet
Externe - Luminita Odobescu
CV Luminița Odobescu
Educație - Ligia Deca
CV Ligia Deca
Cultură - Raluca Turcan
CV Raluca Turcan
Energie - Sebastian Burduja
CV Sebastian Burduja
Cât despre programul de guvernare, Marcel Ciolacu se angajează că românii nu vor mai fi „sclavii moderni” ai Europei, promițând creșteri de salarii și pensii, la pachet cu o viziune orientată către capitalul autohton, investiții în educație și sănătate, și stoparea creșterii prețurilor.
Cele 5 obiective oficiale ale programului de guvernare sunt:
1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare;
3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară;
4. Patriotism economic - dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
Fluxul de știri
0