Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia vrea o alianță cu Grecia contra.....Germaniei

© AP Photo / Czarek SokolowskiArkadiusz Mularczyk
Arkadiusz Mularczyk - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2023
Abonare
Regimul ultraconservator de la Varșovia este împărțit între rusofobie și germanofobie. Văzută inițial ca o mișcare politică cu mize interne a Poloniei, solicitarea unor despăgubiri noi de război din partea Germaniei, amenință să rupă Europa.
BUCUREȘTI, 14 iun -Sputnik. Oficiali polonezi de rang înalt au declarat marți că intenționează să extindă campania de obținere a unor despăgubiri masive din partea Germaniei pentru cel de-al doilea război mondial, adresându-se Greciei dar și altor țări europene.
„Țările, în mod individual, nu au reușit să găsească dreptate pentru victime… Prin urmare, trebuie să colaborăm pentru a căuta dreptate”, a declarat Arkadiusz Mularczyk, ministru adjunct de externe al Poloniei, la o conferință privind reparațiile, desfășurată la Atena și co-organizată de ministerul de externe al Poloniei.
„Prejudiciul și pierderile sunt incontestabile”, a spus el. „Datele sunt incontestabile … 5,2 milioane de polonezi au fost uciși. După război, populația Poloniei a scăzut cu 11,4 milioane de persoane, iar 2,1 milioane de cetățeni polonezi au fost folosiți ca sclavi.”
Anul trecut, Polonia a cerut în mod oficial despăgubiri de 1.300 de miliarde de dolari, în timp ce Grecia cere peste 300 de miliarde de dolari pentru daunele suferite de ocupanții germani naziști în timpul celui de-al doilea război mondial.
Din punctul său de vedere, Germania consideră chestiunea datoriilor de război ca fiind încheiată definitiv, în urma tratatelor de pace ce au urmat capitulării naziștilor, în 9 mai 1945.
Fluxul de știri
0