Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pericolele certificatului verde global

© AFP 2024 / OLIVIER MORINCertificat digital COVID
Certificat digital COVID - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2023
Abonare
OMS și UE au făcut „parteneriat istoric” pentru un nou certificat verde digital, criticat de europarlamentarul roman Cristian Terheş
BUCUREŞTI, 14 iun - Sputnik. Europarlamentarul Cristian Terheș a criticat implementarea certificatului verde digital la nivel global.
„Acest certificat verde care a fost folosit la nivelul Uniunii Europene pentru, chipurile, a facilita librtatea de circulație, când, în fapt, a fost pentru a restricționa libertatea de circulație și a restrânge anumite drepturi și libertăți, va fi folosit în urma unui acord între Comisia Europeană și OMS la nivel global”, a declarat el.
Terheș a arătat că obiectivul inițial nu a fost de a bloca răspândirea virusului, ci controlul populației.
”Pentru a putea să faci un astfel de control, ai nevoie de tehnologie. Sunt 3 pași pentru a realiza acest control: tehnologie, ceea ce avem, legislație, la care se lucrează în acest moment, pentru că se vorbește despre așa-numitul tratat privind pandemiile, unde se va da OMS-ului o autoritate peste state, și condiționările”, a adăugat el.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că acest certificat verde european va fi folosit pentru a facilita libertatea de mișcare la nivel global, va fi folosit ca și certificat de vaccinare și ca un dosar al pacientului, precizat europarlamentarul.
El a atras atenția că se va veni cu o astfel de condiționalitate la nivel global în vederea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.
”Se răstoarnă piramida relaționării dintre cetățean și stat. Dacă până acum statul avea nevoie să dovedească faptul că sunt necesare, că sunt legale și proporționale, în cazul de față se schimbă și toți sunt prezumați bolnavi sau purtători de fel și fel de boli. Ca să poți să-ți exerciți o serie de libertăți, trebuie tu să probezi că ești sănătos, vaccinat etc, ceea ce e total absurd”, a adăugat Terheș.
Fluxul de știri
0