Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii Franței, Germaniei și Poloniei vor discuta despre asistența acordată Ucrainei

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaMilitar ucrainean pe poligonul din Kiev, Ucraina
Militar ucrainean pe poligonul din Kiev, Ucraina  - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2023
Abonare
Liderii Franței, Germaniei și Poloniei de la „Triunghiul Weimar” vor discuta despre asistența pentru Kiev
CHIȘINĂU,12 iun - Sputnik. La Paris va avea loc luni o întâlnire a „Triunghiului Weimar”, în cadrul căreia liderii Franței, Germaniei și Poloniei intenționează să coordoneze asistența militară pentru Kiev și să discute posibile garanții de securitate pentru Ucraina.
Luni seara, președintele francez Emmanuel Macron , cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda se vor reuni la Palatul Elysee pentru un prânz de lucru .
Potrivit anturajului președintelui francez, întâlnirea va permite pregătirea pentru viitorul summit NATO din 11-12 iulie de la Vilnius , precum și pentru summitul UE din 29-30 iunie.
Înainte de începerea întâlnirii trilaterale, Macron intenționează să discute cu Duda, „a cărui poziție în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina rămâne una dintre cele mai dure din UE”, a menționat Palatul Elysee.
Liderii vor discuta apoi împreună „necesitatea unei coordonări europene privind asistența militară acordată Ucrainei pentru a-i permite acesteia să lanseze o contraofensivă de succes”, precum și asistența umanitară în lumina situației hidroelectrice Kakhovka.
„Discuțiile se vor referi și la garanțiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei pe termen lung pentru a-i garanta suveranitatea și integritatea teritorială”, a adăugat biroul președintelui francez.
Aceștia au amintit că Macron cere să se convină asupra garanțiilor „fiabile” pentru Kiev în timpul summitului NATO, în timp ce Ucraina așteaptă intrarea în alianță, ceea ce „pare puțin probabil atâta timp cât Kievul este în război cu Rusia”.
„Occidentul se teme că admiterea imediată a Ucrainei în NATO va duce la o nouă explozie globală din cauza implicării automate într-un conflict militar împreună cu Kievul și, prin urmare, împotriva Rusiei, ceea ce implică articolul 5 ( din Carta NATO - ed.) ”, palatul Elysian.
La sfârșitul lunii mai, vorbind la forumul de securitate Globsec de la Bratislava , Macron a spus că țările occidentale ar trebui să ofere Ucrainei garanții de securitate „tangibile și de încredere”. În același timp, el a menționat că Occidentul ar trebui să reconsidere sprijinul militar pentru Ucraina în așteptarea unui conflict prelungit și și-a anunțat intenția în cursul verii, împreună cu partenerii, de a „calibra” sprijinul pentru Kiev.
Întâlnirea anterioară a liderilor din Triunghiul Weimar a avut loc pe 19 februarie în Germania, în marja Conferinței de Securitate de la München.
Anterior , Volodymyr Zelensky a spus că Kievul speră să primească o invitație clară la alianță la summitul NATO din iulie de la Vilnius. El a mai menționat că armata ucraineană este dezamăgită de faptul că Ucraina nu a primit încă un răspuns clar pozitiv cu privire la aderarea la UE și NATO. Potrivit rapoartelor din presă, Ucraina și aliații săi plănuiesc să organizeze un summit global privind implementarea „formulei de pace” ucrainene înainte de întâlnirea liderilor NATO de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie.
Zelenski a declarat în noiembrie 2022 că Kievul are propriul „plan de pace”, constând din 10 puncte. Printre acestea - asigurarea securității nucleare, alimentare și energetice, schimbul de „persoane deținute” după formula „toți pentru toți”, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Zelenski a amintit din nou că Kievul insistă să îi ofere garanții de securitate internațională și a elaborat un proiect al documentului corespunzător.
Anterior, Kremlinul a afirmat că nu există condiții prealabile pentru tranziția situației din Ucraina către un curs pașnic, prioritatea absolută pentru Rusia este atingerea obiectivelor operațiunii speciale, momentan acest lucru este posibil doar prin mijloace militare. Ei au adăugat că Federația Rusă apreciază foarte mult eforturile tuturor țărilor care încearcă să aducă soluția conflictului din Ucraina într-o direcție pașnică, dar până acum acest lucru este imposibil. După cum se afirmă la Kremlin, situația din Ucraina poate merge într-o direcție pașnică, cu condiția să se țină cont de situația de facto și de noile realități, toate revendicările Moscovei sunt bine cunoscute.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO din cauza furnizării de arme către Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că țările NATO „se joacă cu focul” furnizând arme Ucrainei. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a menționat că pomparea Ucrainei cu arme din Occident nu contribuie la succesul negocierilor ruso-ucrainene și va avea un efect negativ.
Rusia a lansat o operațiune militară specială în Ucraina în 2022. Președintele rus Vladimir Putin și- a numit obiectivul „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. El a menționat că operațiunea specială a fost o măsură forțată, Rusiei „nu i s-a lăsat nicio șansă să facă altfel, au fost create riscuri de securitate astfel încât a fost imposibil să reacționeze prin alte mijloace”. Potrivit acestuia, Rusia încearcă de 30 de ani să cadă de acord cu NATO asupra principiilor securității în Europa , dar ca răspuns s-a confruntat fie cu înșelăciune și minciuni cinice, fie cu încercări de presiune și șantaj, în timp ce alianța, între timp, în ciuda protestelor Moscovei, se extinde constant și se apropie de granițele Federației Ruse.
Fluxul de știri
0