Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ambasadorul Rusiei Oleg Vasnețov, despre unitate națională și dragoste de Patrie

© Sputnik / Rodion ProcaПосол Россия Олег Васнецов
Посол Россия Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2023
Abonare
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a vorbit într-un interviu pentru Sputnik Moldova despre una dintre principalele sărbători ale Rusiei.
– Oleg Vladimirovici, pe 12 iunie în Federația Rusă este sărbătorită este Ziua Rusiei. Care este istoria acestei sărbători de stat?
— Această sărbătoare este marcată în cinstea unei pagini importante din istoria Rusiei - pe 12 iunie 1990, Congresul Deputaților Poporului din RSFSR a adoptat Declarația cu privire la suveranitatea de stat a Federației Ruse, în care a fost proclamată supremația Constituției Ruse și a fost adoptată denumirea țării - Federația Rusă (Rusia). În 1994, sărbătoarea a căpătat statutul de sărbătoare de stat. Sărbătorii i-a fost conferită denumirea actuală - Ziua Rusiei - în 2002, prin decretul președintelui Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin.
Deja de mai bine de două decenii, Ziua Rusiei se află pe bună dreptate printre sărbătorile principalele ale țării noastre. La fiecare aniversare a proclamării suveranității Federației Ruse, ne gândim la măreția poporului Rusiei, care reunește mai multe naționalități într-un singur stat puternic. Ne amintim și de reperele istoriei milenare a statului rus, pe care continuăm să le scriem și astăzi - prin eforturile comune ale tuturor cetățenilor Rusiei, inclusiv ale compatrioților noștri din străinătate.
Noi am avut în istorie numeroase pagini dificile, când a trebuit să apărăm nu doar integritatea granițelor noastre, ci de multe ori însăși viața poporului și a statului nostru. Dar chiar și cele mai dificile încercări au fost depășite datorită unității, curajului și dragostei noastre pentru Patrie, când un sprijin de încredere au devenit valorile morale și spirituale fundamentele ale poporului rus, care a unificat multe culturi și confesiuni religioase.
Ar fi corect să spunem că viitorul depinde de fiecare dintre noi, de munca și energia noastră dedicată cauzei prosperității Patriei. Și în această zi, fiecare dintre noi se simte o părticică a Rusiei. Ne mândrim pe bună dreptate de marea noastră țară.
— Astăzi, Occidentul colectiv încearcă din nou să diminueze importanța Rusiei pe arena internațională, să pună la îndoială rolul Federației Ruse în contextul ordinii mondiale actuale.
— Într-adevăr, astăzi Occidentul depune eforturi incredibile, încercând să păstreze vechea ordine, așa-zisele „reguli” pe care nu este clar cine și cu ce drept le-a instituit. Aceste așa-numite „reguli” au atribuit atât Rusiei, cât și majorității țărilor lumii o poziție secundară, de subordonare, rolul unor teritorii pe care puterile occidentale principale le-ar putea exploata fără jenă în propriile lor interese.
Este clar că acest gen de abordare s-a epuizat demult. Lumea se schimbă rapid, devenind multipolară, tot mai multe țări refuză să tolereze dictatul și exploatarea de către o minoritate globală concentrată în țările Occidentului. Trăim într-o epocă istorică în care sub ochii noștri în lume se dezvoltă noi abordări bazate pe justiție, egalitate și cooperare multilaterală.
După cum a remarcat ministrul rus de externe Serghei Viktorovici Lavrov în timpul vizitei sale la baza militară rusească 201 din capitala Tadjikistanului, orașul Dușanbe, în lume „s-a acumulat determinarea de a nu mai tolera niciodată „regulile” impuse de Washington, care își pierde tot mai mult rolul său. Tot mai multe țări sunt dezamăgite de el. Toată lumea știe că mecanismele create sau planificate, impuse de Occident tuturor celorlalți (pentru ca fiecare să trăiască confortabil după regulile lui), au fost întoarse brusc la o sută optzeci de grade împotriva celor care au încercat măcar cumva să-și mențină independența și dreptul de a trăi cu mintea lor în această lume. Federația Rusă, în virtutea codurilor noastre istorice, a rădăcinilor și a memoriei despre strămoșii noștri și a ceea ce ne-au lăsat moștenire, a ajuns exact în prima linie”.
Acumulează forță noile asociații regionale, care nu sunt controlate de puterile occidentale. Organizația de Cooperare din Shanghai și BRICS se poziționează cu încredere la un nivel global. Cooperarea economică în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice se dezvoltă și crește dinamic, continuă interacțiunea fructuoasă în cadrul Comunității Statelor Independente.
Este evident că încercările de a împiedica în mod agresiv procesele istorice obiective nu le vor aduce succes celor care speră în păstrarea vechii ordini mondiale. Nu pot să împiedice acest lucru nici presiunea economică aprigă, nici încercările disperate de a opri venirea unei noi ere prin forța armelor, așa cum este cazul NATO, care pretinde astăzi la rolul de jandarm mondial, furnizorul de tensiune și generatorul de conflicte armate pe întreaga planetă.
Anume o astfel de politică a Occidentului colectiv a dus în cele din urmă la necesitatea desfășurării Operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, care a fost transformată prin eforturile Occidentului într-o „anti-Rusie” agresivă.
— Cum apreciați astăzi situația compatrioților ruși în Moldova?
— Cu părere de rău, relațiile noastre bilaterale trec în ultimul timp, la inițiativa Chișinăului, printr-o perioadă de stagnare. Prin decizia autorităților oficiale ale Moldovei, nu sunt reduse doar contactele bilaterale moldo-ruse la diferite niveluri, ci este restrânsă și cooperarea internațională în cadrul CSI. S-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de incidente nepotrivite în relațiile dintre țările prietene. Sub pretexte neconvingătoare, cetățenilor ruși li se refuză intrarea în Republica Moldova.
În același timp, anumite forțe politice din Moldova încearcă să diminueze și să slăbească relațiile tradiționale frățești dintre popoarele rus și moldovenesc, să estompeze memoria prieteniei și cooperării noastre de secole. Este pusă sub semnul îndoielii amintirea despre Marea Victorie asupra nazismului, continuă glorificarea colaboratorilor naziști care au invadat teritoriul Moldovei în timpul Marelui Război pentru apărarea Patriei. Se face auzită o retorică echivocă cu privire la Transnistria, unde locuiesc sute de mii de cetățeni ruși.
Toate acestea se reflectă inevitabil asupra situației compatrioților noștri ruși din Moldova. În acest sens, vreau să subliniez că Rusia va continua să întreprindă cu rigurozitate toate măsurile necesare pentru a sprijini și proteja cetățenii săi din străinătate.
În același timp, partea rusă, ca și până acum, este deschisă pentru discutarea oricăror chestiuni cu partenerii moldoveni. În relațiile noastre bilaterale au mai existat regrese în ultimele trei decenii, după care a urmat inevitabil o nouă ascensiune.
Legăturile prietenești, sociale, economice și culturale de secole între popoarele rus și moldovenesc, tendința de cooperare și dezvoltare în numele prosperității și al binelui comun este o realitate obiectivă care nu poate fi supusă conjuncturii politice. Sunt sigur că în viitor ne așteaptă o nouă etapă pozitivă, care va deschide noi perspective de cooperare.
Fluxul de știri
0