România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România: probleme mari cu PNRR-ul

© Photo : Camera DeputatilorParlamentul României, Camera Deputaților
Parlamentul României, Camera Deputaților - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2023
Abonare
Probleme destul de serioase cu programul PNRR, de care guvernul României depinde pentru a ține pe linie de plutire bugetul și economia națională. Un raport al celor de la USR indică probleme serioase și grave.
BUCUREȘTI, 11 iun -Sputnik. Un grup de analiză al aplicării programelor de tip PNRR în România, MonitorPNRR, a prezentat un raport destul de îngrijorător cu privire la capacitatea României de a accesa și beneficia de resursele oferite de UE prin programul de reziliență.
Până acum, 44% dintre jaloanele din PNRR pe care le-a avut de îndeplinit guvernul Ciucă au fost realizate cu întârziere sau nu sunt nici acum finalizate, se arată într-un raport publicat de MonitorPNRR. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru care, până în prezent, avem o singură cerere de plată aprobată de către Comisia Europeană, în condiţiile în care, dacă am fi respectat calendarul agreat, am fi putut avea trei. Cererea de plată numărul 2, depusă în decembrie anul trecut, este încă neaprobată pentru că nu au fost realizate toate jaloanele conform regulamentului. Au trecut deja peste 100 de zile de când aprobarea acestei cereri a fost amânată de către Comisia Europeană, peste termenul prevăzut în regulamente”, susţine comunicatul USR.
În ceea ce priveşte investiţiile contractate până în prezent, acestea au ajuns la suma de 13,3 miliarde euro – autostrăzi, spitale, investiţii în educaţie etc. În schimb, România a reuşit să încaseze, în acelaşi timp, doar 6,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un deficit de 7 miliarde euro între contractele semnate şi banii încasaţi, adaugă sursa citată.
USR atrage atenţia „că, din cele 6,3 miliarde de euro încasate până acum, 3,7 au intrat în ţară odată cu aprobarea PNRR, evaluat cu nota maximă de către Comisia Europeană, elaborarea PNRR fiind coordonată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, condus de ministrul USR Cristian Ghinea, iar 2,6 miliarde de euro sunt singurii bani pe care România i-a încasat în cele 18 luni de până acum ale guvernului Ciucă, în urma aprobării Cererii de Plată numărul 1”.
Fluxul de știri
0