Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mass-media: China colectează informații despre SUA de la o bază militară din Cuba din 2019

© Sputnikсша и китай, флаги
сша и китай, флаги - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2023
Abonare
Politic: China folosește o bază militară din Cuba din 2019 pentru a colecta informații despre Statele Unite
CHIȘINĂU,11 iun - Sputnik. China folosește o bază militară din Cuba pentru a colecta informații despre SUA din 2019, a raportat ziarul Politico , citând un oficial american fără ai da nume.
Wall Street Journal, citând oficiali americani informați, a raportat pe 8 iunie că China și Cuba au convenit în secret să înființeze o bază chineză pe insulă pentru o posibilă supraveghere a Statelor Unite. Potrivit Politico, referindu-se la un reprezentant nenumit al administrației prezidențiale americane Joe Biden , această bază a fost creată chiar înainte de venirea lui Biden la putere.
„Când administrația [Biden] a preluat mandatul în ianuarie 2021, am fost informați cu privire la... eforturile importante ale RPC în întreaga lume pentru a-și extinde infrastructura de peste mări... de colectare a datelor. Aceste eforturi au inclus prezența facilităților de colectare a informațiilor în Cuba RPC... De fapt, RPC și-a modernizat facilitățile de colectare a datelor din Cuba în 2019. Toate acestea se reflectă frumos în documentele de informații”, scrie publicația, citând un oficial anonim.
Potrivit Politico, citând un oficial, în numele președintelui SUA, administrația „a rezolvat această problemă” prin angajament diplomatic cu China.
"Credem că autorităţile RPC nu sunt... acolo unde au sperat. RPC va continua să încerce să-şi consolideze prezenţa în Cuba, iar noi le vom suprima în continuare", a declarat oficialul.
Pe 9 iunie, Ministerul cubanez al Afacerilor Externe a negat informații despre un acord cu China privind construirea unei baze militare pentru spionarea Statelor Unite. Anterior, John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat că Statele Unite au cunoștințe despre un presupus acord între China și Cuba pentru a stabili o bază de spionaj chineză pe insulă, dar „nu nu corespund cu realitatea.”
Fluxul de știri
0