Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Criza tunisiană devine prioritate a UE

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaОтражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе. - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Tunisia nu acceptă să fie „grănicerul Europei”, a atras atenția președintele țării nord-africane ce este și un loc important pe traseul migrației dinspre Africa sub-sahariană spre Occident.
BUCUREȘTI, 11 iun -Sputnik. Tunisia, țară aflată în pragul colapsului economic, dar care refuză acord cu FMI, a devenit subiectul atenției și griji speciale a UE, în contextul în care prăbușirea economică a țării va transforma mica țară nord-africană în poarta de intrare a migranților africani spre Europa.
De aceea, premierul italian Giorgia Meloni, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi preşedinta Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, se vor afla în vizită în Tunisia, a declarat Meloni vineri, în contextul în care ţara nord-africană se confruntă cu o criză a finanţelor publice.
"Soluţia nu va fi în detrimentul Tunisiei... nu putem fi un gardian pentru ţările lor", a declarat preşedintele Saied în timpul unei vizite în oraşul-port Sfax, principalul punct de plecare pentru migranţii care doresc să ajungă în Italia pe mare.
Agenţia de rating Fitch a retrogradat vineri şi mai mult datoria tunisiană, subliniind posibilitatea unei incapacităţi de plată a împrumuturilor pentru această ţară, ceea ce ar determina o prăbuşire a finanţelor statului care ar genera, la rândul ei, dificultăţi pe scară largă.
Ţările europene se tem că aceasta ar supraalimenta ceea ce este deja o creştere importantă a migraţiei pe Mediterană anul acesta, provenind în special dinspre Tunisia.
Cu toate acestea, un pachet de salvare al FMI este blocat de luni de zile, preşedintele Kais Saied respingând reformele economice necesare pentru deblocarea împrumuturilor. Ţările donatoare fac presiuni asupra sa să schimbe tactica, iar Italia a cerut FMI să finalizeze împrumutul.
Traversările periculoase ale Mediteranei au crescut după ce preşedintele Saied a anunţat o represiune împotriva migranţilor subsahariani în luna februarie, folosind un limbaj pe care Uniunea Africană l-a denunţat ca având un caracter rasist.
Fluxul de știri
0