Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Preşedintele Croaţiei, critic cu privire la intrarea ţării sale în UE

© AP Photo / Ronald Zak Zoran Milanovic
 Zoran Milanovic - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2023
Abonare
Președintele Croației spune că „fondurile europene sunt banii noștri, nu trebuie să fim recunoscători nimănui”
BUCUREŞTI, 10 iun - Sputnik. Președintele Croației, Zoran Milanovici, a spus că intrarea țării sale în Uniunea Europeană nu a adus sfârșitul grijilor și nici o viață mai bună, așa cum se credea acum 10 ani, când s-a produs acest pas.
Într-un discurs ținut cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea Municipalității Legradului, Milanovici a precizat că Croația aparține Vestului, dar că țara vine pe primul loc, abia apoi Uniunea Europeană și NATO.
„Noi aparținem Vestului, dar sensul vieții pentru noi și pentru această generație este statul croat, republica Croației și abia apoi Uniunea Europeană, NATO și tot ce vedem în jur. Să ne asigurăm că nimeni nu ne va atrage, cu voia sau fără voia noastră, în alt conflict”, a spus el.
El a arătat că acum zece ani, Croația a intrat în Uniunea Europeană și toate grijile, dubiile și lipsurile ar fi trebuit să se termine și o viață mult mai bună ar fi trebuit să înceapă, dar nu a fost așa.
”Suntem doar într-o fază a dezvoltării din viața noastră și din existența Croației democratice”, a spus Milovanovici, conform site-ului oficial al președinției croate.
El i-a îndemnat pe croați să „ia banii” din fondurile europene, deoarece „sunt banii noștri și nu trebuie să fim recunoscători nimănui”. Milanovici a declarat că în Uniunea Europeană „am intrat în compania celor mai bogați și experimentați experți ai tuturor trucurilor și trebuie să participăm”.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2022
Politică
Republica Moldova ar vreau în viitor să cumpere gaze naturale din Croația
Președintele Croației nu este la prima declarație prin care se arată nemulțumit de experiența țării sale în UE.
În ianuarie, Milanovici a spus că reprezentanții UE tratează Croația „ca și cum ar fi retardați”.
În mai, președintele croat a spus că liderii UE nu sunt „mandatați democratic” pentru a vorbi în numele altora și că se va opune unei federalizări.
Tot atunci, Milanovici a spus că România și Bulgaria nu au fost primite în Schengen pentru a satisface interesele economice ale altor state și recursul la „statul de drept” e o poveste.
Fluxul de știri
0