Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Trimit statele NATO trupe în Ucraina?

© Sputnik / Александр Максименко / Accesați arhiva multimediaFostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen
Fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2023
Fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul secretar general NATO spune că unele state membre ar putea fi de acord să trimită trupe în Ucraina
BUCUREȘTI, 9 iun – Sputnik. Fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, consideră că unele state membre NATO ar putea fi de acord cu introducerea trupelor lor pe teritoriul ucrainean.
Potrivit lui Rasmussen, dacă la summitul de la Vilnius (11-12 iulie) NATO nu va lua o decizie cu privire la pașii privind aderarea Ucrainei sau garanțiile sale de securitate, „există o posibilitate clară ca unele țări să ia măsuri în mod individual”.
„Se știe că Polonia este foarte implicată în acordarea asistenței specifice Ucrainei. Și nu exclud ca Polonia să fie și mai implicată în acest context la nivel național, iar țările baltice vor urma, poate chiar cu posibilitatea desfășurarea de trupe la sol”, a spus el.
Rasmussen a fost consilier oficial al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski și a călătorit în Europa și Washington pentru a evalua starea de spirit înainte de începerea summitului din 11 iulie.
Potrivit fostului secretar general al Alianței, Varșovia „va lua în considerare cu seriozitate posibilitatea creării unei coaliții dacă Ucraina nu obține nimic la Vilnius”, și ar fi perfect legal ca Ucraina să solicite o astfel de asistență militară.
Reprezentanții oficiali ai Alianței și ai țărilor occidentale au respins categoric în repetate rânduri posibilitatea introducerii propriilor trupe în Ucraina, susținând că aceasta ar duce la o confruntare directă între NATO și Rusia.
Fluxul de știri
0