Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Proiectul energetic rusesc Sahalin-1 revine la capacitatea maximă de producție

© Sputnik / Alexei Danichev / Accesați arhiva multimediaНефтяная платформа "Приразломная"
Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Plecarea Exxon a perturbat anul trecut producția în cadrul proiectului de exploatare a petrolului şi gazelor naturale Sakhalin-1 din Extremul Orient rus.
BUCUREŞTI, 7 iun – Sputnik. Producția de petrol și gaze în cadrul proiectului offshore Sahalin-1 din Orientul Îndepărtat al Rusiei a revenit pe deplin după o oprire a producției din cauza plecării Exxon Mobil din afacere anul trecut, a anunțat marți un oficial local.
Potrivit guvernatorului regiunii Sahalin, Valery Limarenko, revenirea la capacitatea maximă de producție la Sahalin-1 are o mare importanță pentru regiune și pentru bugetul acesteia.
Limarenko a subliniat dezvoltarea altor proiecte energetice în regiune, cum sunt explorarea zăcământului de gaz Yuzhno-Kirinskoye, proiect cunoscut sub numele de Sahalin-3. Proiectul, care cuprinde patru blocuri în largul coastei de est a insulei Sahalin, este programat să fie lansat în 2025, cu o capacitate inițială de producție de gaze de 5 miliarde de metri cubi anual, potrivit RT.
Oficialul a vorbit și despre parcul industrial de petrol și gaze Sahalin, o platformă de dezvoltare a serviciilor în industria petrolului și gazelor, care va fi îmbinată cu proiectele energetice din regiunea Sahalin. Parcul industrial urmează să fie deschis în 2024, potrivit lui Limarenko.
„Invităm companii din China și India să ia parte la proiectele complexului energetic. Aceasta este o șansă potrivită pentru ei să ocupe nișa eliberată de companiile americane și europene pe piața serviciilor de petrol și gaze”, a adăugat guvernatorul.
India deține un pachet de 20% din Sahalin-1 prin intermediul brațului său de investiții în străinătate ONGC Videsh, alături de Rosneft din Rusia (20%) și Sodeco din Japonia (30%).
Sancțiunile occidentale au perturbat producția la zăcămintele de petrol și gaze Sahalin-1 anul trecut. ExxonMobil, fostul său operator și proprietarul unui pachet de 30%, a declarat forță majoră și a ieşit din proiect.
În octombrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a desființat Exxon Neftegaz în calitate de operator al proiectului și a transferat toate activele și echipamentele sale către o nouă companie administrată de filiala Rosneft, Sakhalinmorneftegaz-Shelf.
În mai, CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, a declarat că producția zilnică la Sahalin-1 a crescut de 1,8 ori în primul trimestru al anului, dar a subliniat că oprirea producției a avut un impact negativ asupra dezvoltării câmpului.
Fluxul de știri
0