România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Bucureștiul cuprins de nemulțumiri sociale

© Sputnik / Georgiana ArseneProteste Sanitas
Proteste Sanitas - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2023
Abonare
România a intrat în zodia protestelor sociale: joi, 8 iunie, sunt mitinguri ale sindicaliștilor din sistemul sanitar și ale polițiștilor din sistemul penitenciar. Nu doar guvernul este contestat ci și Comisia Europeană.
BUCUREȘTI, 8 iun -Sputnik. Miting și marș al angajaților din sănătate în București: cer guvernului să respecte legea și să acorde medicilor și personalului medical toate drepturile prevăzute de lege.
”Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România (organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) anunţă organizarea Mitingului şi marşul Sănătăţii în ziua de joi, 08 iunie 2023, în Bucureşti”, anunţă sindicaliştii.
Programul acţiunilor de protest începe de la ora 11,00 în piața Victoriei, mitingul fiind urmat de un marș cu opriri la Ministerul Sănătății și Muncii, apoi în piața Constituției, în fața Parlamentului.
Dar nu doar guvernul este pichetat. Este pichetată și Reprezentanța Comisiei Europene din România. Poliţiştii de penitenciare protestează joi, de la ora 11:00, în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, nemulţumiţi de condiţiile impuse de Bruxelles în ceea ce priveşte modificarea Legii pensiilor militare.
"Comisia Europeană şantajează Parlamentul României să adopte Legea pensiilor militare în forma dorită de Bruxelles, altfel ţara noastră nu va mai primi aproximativ 1,4 miliarde de euro. Guvernul a vândut apărarea, ordinea publică şi siguranţa românilor pe 1,4 miliarde de euro, bani care nu se vor duce în spitale, şcoli sau autostrăzi, ci în buzunarele firmelor de partid", susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat.
Aceştia atrag atenţia forului executiv al Uniunii Europene (UE) că România nu este singurul stat din UE sau din NATO care are un sistem diferit de calcul al pensiilor militarilor. Franţa, Germania, Polonia, Belgia sunt ţări în care asigurarea veniturilor angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, după trecerea lor în rezervă, se face pe un sistem de pensie de stat similar cu cel din România.
Fluxul de știri
0