Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Banca Mondială: Economia Rusiei revine la creștere

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2023
Abonare
Economia Rusiei va continua să crească, în ciuda sancțiunilor, datorită veniturilor din energie mai mari decât se aştepta.
BUCUREŞTI, 8 iun – Sputnik. Economia Rusiei va continua să crească, în ciuda sancțiunilor, datorită veniturilor din energie mai mari decât se aştepta, a menţionat Banca Mondială în ultimul său Raport global privind perspectivele economice, publicat marți, raport citat de RT.
Creșterea economică a țării se aştepată să devină una pozitivă în 2024, dar va rămâne modestă, la 1,2%.
Potrivit perspectivei, se preconizează că producția va fi cu 0,2% mai mică în acest an, ceea ce reprezintă o actualizare de 3,1 procente faţă de prognoza din ianuarie a băncii.
„Această schimbare reflectă în principal menţinerea la un nivel neașteptat a producției de petrol și un impuls de creștere mai mare decât se aştepta faţă de 2022”, a afirmat Banca Mondială. Aceasta a menționat că, în contextul sancțiunilor occidentale, Moscova şi-a schimbat destinația exporturilor sale de petrol „fără a avea loc o schimbare materială a volumului”.
Instituția cu sediul la Washington DC a avertizat, totuși, că o contracție a volumelor de export și o cerere slabă pe plan intern vor influenţa activitatea.
Guvernul rus şi-a menținut o perspectivă pozitivă asupra economiei. Prim-ministrul Mihail Mişustin a prezis că, până în 2024, economia rusească va putea depăși țările dezvoltate în ceea ce privește creșterea.
De asemenea, Banca Mondială și-a ridicat perspectivele de creștere globală în 2023, menţionând că SUA, China și alte economii majore s-au dovedit mai rezistente decât se estimase. În acelaşi timp, a avertizat că ratele mai mari ale dobânzilor și creditele mai restrânse ar putea afecta negativ indicatorii pentru anul viitor.
Se prognozează că PIB-ul global real va urca cu 2,1% în acest an, faţă de creșterea estimată anterior de 1,7%, dar cu mult sub rata de creștere din 2022, de 3,1%. Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere globală în 2024 la 2,4% de la 2,7% în ianuarie, citând repercusiunile contracţiei monetare a băncii centrale.
Potrivit economistului șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill, două treimi dintre economiile în curs de dezvoltare vor înregistra o creștere mai mică în acest an decât în 2022.
„Nici până la sfârșitul anului viitor, o treime din lumea în curs de dezvoltare nu va atinge nivelurile de venit pe cap de locuitor pe care le-au avut la sfârșitul anului 2019. Sunt cinci ani pierduți pentru aproape o treime dintre țările lumii”, a spus Gill reporterilor.
Fluxul de știri
0