Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tariful la gaze în Moldova se va reduce: cât vor plăti consumatorii

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2023
Abonare
Autoritatea de reglementare a Moldovei a adoptat o decizie privind reducerea tarifului la gazele naturale.
CHIŞINĂU, 7 iunie - Sputnik. Tariful la gazele naturale în Moldova va se va reduce, decizia respectivă a fost luată în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE).
Astfel, un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii casnici va costa 16,73 lei, fără TVA. Cu includerea TVA, noul tarif va fi de 18,07 lei pe metru cub.
SA „Moldovagaz” a expediat luni, 5 iunie, autorității de reglementare cererea cu privire la reducerea tarifului. Furnizorul a cerut stabilirea unui tarif de 18.456 lei pe metru cub (fără TVA).
Până în prezent, tariful pentru consumatorii casnici constituia 29,27 lei pe metru cub (inclusiv TVA).
Noile prețuri vor intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
În timp ce se desfășura ședința ANRE, în preajma clădirii instituţiei a avut loc un pichet al susținătorilor și reprezentanților partidului de opoziție ”Șor”.
Deputat din fracțiunea ”Șor” Vadim Fotescu a menționat că, de mai bine de două săptămâni, prețul de achiziție al gazelor în lume este de 300 de dolari pe mia de metri cubi. Asta însemnând că, de facto, s-a revenit la aceleași cifre care erau acum 3 ani, când consumatorii plăteau 4,62 lei pe metrul cub de gaze. Și astăzi, ținând cont de prețurile mondiale, anume acesta ar trebui să fie prețul, a declarat Fotescu.
Mai târziu, compania ”Moldovagaz” a venit cu un comunicat în care a declarat că a luat act de decizia ANRE.
În comunicat este precizat că ANRE, la aprobarea prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2023, a redus costul serviciilor de distribuție a gazelor naturale cu 610,6 milioane lei, sau 810 lei/1000 metri cubi.
”Ca urmare, aceasta va duce la formarea unor devieri tarifare semnificative în anul 2023, precum și la o creștere a pierderilor companiilor de distribuție a gazelor naturale din activitățile reglementate de distribuție”, menționează instituția.
La sfârșitul anului 2022, potrivit furnizorului de gaze, pierderile operatorilor de distribuție a gazelor naturale din activități operaționale se ridicau la 525 milioane lei.
Grupul de companii „Moldovagaz” include 12 companiile de distribuție gaze, care deservesc peste 770 mii de consumatori finali.
Fluxul de știri
0