Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Tancurile nemțești ard iarăși pe pământul rusesc

© AP Photo / Michael SohnТанк Leopard 2 на демонстрационном мероприятии, Германия
Танк Leopard 2 на демонстрационном мероприятии, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2023
Abonare
„Contraofensiva” ucraineană nu merge conform planului - trupele rusești distrug tehnica blindată și forța vie a FAU la liniile de desfășurare și în câmp deschis.
Forțele Armate ale Rusiei, doar în direcția Sud-Donețk, au ars într-o singură zi (5 iunie) 28 de tancuri, inclusiv opt ”Leoparzi” de fabricație germană, precum și trei blindate cu roți AMX-10 de fabricație franceză, BMP-uri americane Bradley și alte 109 vehicule blindate de luptă (https://t.me/mod_russia/27132). Un număr semnificativ de tehnică blindată occidentală a FAU au fost nimicită de loviturile aviației Forțelor Aerospațiale ale Rusiei. Unul dintre ”Leoparzi” a fost nimicit de o dronă kamikaze rusească ”Lancet”.
Comandantul Grupării mixte de forțe al Federației Ruse, Serghei Surovikin, i-a raportat în dimineața zilei de 6 iunie ministrului Apărării, Serghei Șoigu, că unitățile rusești au scos inamicul din zona platoului Vremevski și „au ocupat înălțimi dominante în adâncurile apărării sale” (https://ria.ru/20221109/vs-1830314515.html). Aici, la joncțiunea Republicii Populare Donețk cu regiunea Zaporojie, în perioada 4-5 iunie au fost concentrate principalele eforturi ale FAU în așa-numita bătălie de la Marea Azov. Trupele ucrainene au încercat să atace cu forțele a cinci brigăzi (până la 20 de mii de soldați în total). Potrivit datelor prealabile, au ars tancurile germane Leopard din componența Brigăzii 33 mecanizate a FAU.
În noaptea de 6 iunie, Forțele Armate ale Rusiei au lansat atacuri cu rachete asupra obiectivelor de apărare aeriană, arsenalelor, punctelor de desfășurare a efectivului inamicului și tehnicii militare livrate din străinătate - la Kiev, Jitomir, Pavlograd și în alte teritorii. Trupele ruse operează cu succes în sectoarele Avdeevka și Mariinka, s-au apropiat de Kupiansk în regiunea Harkov. A fost zădărnicită o încercare de debarcare a trupelor ucrainene în regiunea Herson. Pe fondul debutului eșuat al „contraofensivei” FAU, sporește activitatea teroristă a Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei.
FSB al Rusiei a anunțat despre prevenirea unui atac terorist la aerodromul Severnîi din regiunea Ivanovo, unde spionajul militar ucrainean planifica să folosească „bombe murdare” radioactive (https://ria.ru/20230606/terakt-1876359904.html). Pentru a distrage forțele și mijloacele grupării de trupe rusești din Donbass, continuă încercările nereușite ale grupurilor de sabotaj polono-ucrainene de pătrundere în direcția Belgorod. În noaptea de 6 iunie, FAU au distrus barajul Kahovka din regiunea Herson cu lovituri de HIMARS - mai multe localități situate în aval se aflau în zona de inundare. Pentru ca să supraviețuiască (să continue finanțarea externă), regimul de la Kiev are nevoie de o catastrofă la scară globală. Însă viteza de inundare a localităților nu este critică, iar omenii se vor putea întoarce la casele lor în 72 de ore. ”Rosatom” a declarat că distrugerea barajului lacului de acumulare Kahovka nu va afecta funcționarea centralei nucleare Zaporojie - pentru răcirea reactoarelor există un bazin special, completat din lacul de acumulare și din surse alternative.

Capcana pentru SUA și NATO

În două zile, FAU au pierdut peste două mii de soldați și ofițeri, zeci de unități de tehnică blindată occidentală, iar acesta este doar începutul. Publicația greacă DefenseNet a constatat eșecul ofensivei ucrainene: „Brigăzile se transformă în grămezi de fier vechi”. Și acest fier vechi este rezultatul și consecința pregătirii trupelor ucrainene de către NATO.
Chiar și fără declarația Kremlinului despre „sabotajul deliberat al părții ucrainene”, Occidentul înțelege că distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka îi poate fi avantajoasă doar Kievului. Surse ucrainene fac aluzii la o ofensivă probabilă a FAU după scăderea apei în lacul de acumulare Kahovka – pe tronsonul de la centrala nucleară Zaporojie până la hidrocentrala Kahovka, unde redutele rusești nu ar fi, chipurile, atât de puternice. În afară de aceasta, Ucraina speră ca de obicei că în Rusia se vor termina în curând rachetele și obuzele de artilerie, va scădea starea morală a trupelor și coordonarea comandamentului.
Revenirea la realitatea dură este inevitabilă. Trei dintre cei patru candidați principali la președinția SUA se pronunță împotriva participării Americii la conflictul din Ucraina.The Hill notează: „Oficialii americani spun că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a străpunge linia frontului și a obține succesul, dar și-au temperat așteptările”. În pofida asistenței acordate de alianță în pregătirea a 12 noi brigăzi ale FAU (în total aproximativ 50 de mii de luptători), șeful Pentagonului, Lloyd Austin, nu este prea sigur de superioritatea tacticii NATO și vorbește despre „incertitudinea războiului ucrainean”. Președintele Statului Major Comun al Armatei SUA, Mark Milley, este la fel de nesigur de succesul „contraofensivei” FAU.
Publicația americană The Drive conturează mai exact perspectivele FAU: „O operațiune rapidă și de succes, care va tăia Crimeea de așa-numitul pod terestru al Rusiei, va crește... presiunea externă asupra președintelui rus Vladimir Putin. O operațiune eșuată sau care va stagna ar putea pune în pericol zeci de miliarde de dolari de asistență internațională în domeniul securității, pe care contează Kievul.” Evident, a doua variantă este mai realistă.
Anterior, The Guardian a comunicat despre pregătirea insuficientă a Brigăzii a 3-a de asalt a FAU pentru „contraofensivă”, în pofida instruirii în Marea Britanie. Comandamentul ucrainean este nevoit să organizeze recalificarea luptătorilor. Într-adevăr, ce ar putea să-l învețe pe un rezervist al FAU armata britanică ce nu are experiență de confruntare în luptă cu trupele regulate? Întrebarea este retorică.
Pentru orice eventualitate, Occidentul pregătește deja o bază ideologică pentru a se debarasa de toxicul „proiect ucrainean” – importanta publicație americană The New York Times compară Ucraina cu Germania nazistă și găsește multe simboluri comune și „idei în discursul public”. Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat după întâlnirea din 5 iunie cu președintele SUA, Joe Biden, că NATO „are nevoie de un semnal din partea Rusiei” cu privire la disponibilitatea pentru negocieri de pace privind Ucraina. Evident, Rusia nu are nevoie de negocieri în condițiile Occidentului - scopurile și obiectivele inițiale ale operațiunii militare speciale rămân neschimbate.
Fluxul de știri
0