Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul nu se mai duce ușor după „fenta” Kievului

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВъезд на Каховскую ГЭС
Въезд на Каховскую ГЭС - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Occidentul colectiv are păreri împărțite cu privire la distrugerea barajului hidrocentralei Kahovskaia. Dacă unii au îmbrățișat narativul propagandistic al regimului de la Kiev, alte state sunt cel puțin rezervate în a acuza Rusia.
BUCUREȘTI, 7 iun -Sputnik. Occidentul colectiv nu mai riscă să cadă în capcanele propagandistice ale Kievului, cu excepția statelor (cum sunt țările baltice și Polonia) care se identifică foarte mult cu regimul lui Zelenski.
Casa Albă a declarat că SUA urmăresc cu mare atenție situația din jurul hidrocentralei Kahovka și nu pot să confirme implicarea Rusiei în distrugerea barajului. În același timp, însă, Institutul american pentru studierea războiului (ISW) dedică o parte semnificativă a raportului său zilnic distrugerii barajului hidrocentralei Kahovskaia, care a avut loc marți seara, scrie BBC.
”La momentul redactării acestui raport, ISW nu a găsit nicio dovadă clară care să indice fără echivoc ceea ce s-a întâmplat la hidrocentrala Kahovskaia la 6 iunie și, prin urmare, nu poate oferi o concluzie independentă cu privire la cine este responsabil. În același timp, balanța dovezilor disponibile, a posibilelor motive, a explicațiilor și a întregii retorici înclină în favoarea rușilor care au distrus în mod deliberat barajul”, spun analiștii de la ISW.
Washington Post scrisese încă din luna decembrie 2022, că autoritățile ucrainene iau în calcul deteriorarea hidrocentralei Kahovka pentru a ridica nivelul apei în Nipru.
Această intenție a comunicat-o publicației la acea vreme, generalul-maior al trupelor ucrainene Andri Kovalciuk. WP a remarcat că ucrainenii au efectuat chiar un atac de probă cu HIMARS asupra uneia dintre ecluzele barajului pentru a vedea dacă apa se poate ridica la nivelul potrivit pentru a împiedica traversările rușilor.
Apoi, potrivit lui Kovalciuk, pe care îl citase publicația, testul a avut succes, dar el a numit un astfel de pas „o măsură extremă”.
Fluxul de știri
0