Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE nu va mai proteja cetățenii de prețurile la energie

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaПодстанция "Летово"
Подстанция Летово - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2023
Abonare
Urmează un cutremur social? Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru protejarea cetățenilor de creșterea prețurilor de energie.
BUCUREȘTI, 6 iun -Sputnik. Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.
În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.
Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.
”Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor”, mai consideră Comisia Europeană.
Fluxul de știri
0