Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE extinde interdicția asupra cerealelor ucrainene

© AFP 2023 / SAFIN HAMEDПшеница
Пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Europeană a extins interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene de către Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.
BUCUREŞTI, 6 iun – Sputnik.Comisia Europeană a extins până la 15 septembrie interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene de către Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, a relatat luni Reuters, citându-l pe ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus.
Interdicţia anterioară a UE asupra grâului, porumbului, semințelor de rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în cele cinci state membre expiră pe 5 iunie.
„Am primit de la CE proiectul unui nou regulament care interzice importul a 4 produse în cele 5 țări. Data efectivă prevăzută în proiect este 15 septembrie a acestui an. Este un proiect, dar sper că va intra în vigoare de mâine”, a scris Telus pe Twitter, potrivit RT.
În mai, Comisia Europeană a impus „măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile” celor patru produse din Ucraina pentru a atenua impactul prețurilor scăzute în țările vecine ale UE.
Potrivit Comisiei Europene, măsura a fost adoptată pentru a soluţiona îngrijorările fermierilor din Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria, care au suferit pierderi substanțiale din cauza afluxului de cereale ucrainene.
Anul trecut, UE a suspendat taxele vamale pentru toate produsele agricole din Ucraina timp de un an, pentru a sprijini economia ţării. Cu toate acestea, cantitatea de cereale ieftine a creat producătorilor din UE dificultăţi, ei acuzând că are loc o concurență nedreaptă.
La 31 mai, comisarul pentru agricultură din UE, Janusz Wojciechowski, a declarat că este necesar să se extindă restricțiile până cel puțin la sfârșitul lunii octombrie, în ciuda opoziției acerbe din partea Ucrainei.
Fluxul de știri
0