Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova vrea în UE după modelul cipriot

© Sputnik / Rodion ProcaNicu Popescu
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autoritățile de la Chișinău sunt optimiste cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova și fără o rezolvare deplină a dosarului transnistrean, cazul Moldovei putând fi tratat după exemplul Ciprului.
BUCUREȘTI, 6 iun -Sputnik. Republica Moldova va avansa pe calea integrării europene cu „viteză maximă” și nu va renunța la regiunea transnistreană, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu.
În același timp, Popescu a ținut să precizeze că parcursul european nu se află într-o relație dependentă de reglementarea transnistreană, menționând că subscrie la opinia făcută publică de către Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, care a declarat că Republica Moldova ar putea urma exemplul Ciprului, care astăzi este stat membru al UE având un conflict teritorial.
„Subscriu celor spuse de Borrell. Pentru mine nu a fost o surpriză pentru că anterior în privat această opinie a fost comunicată de către partenerii noștri europeni. Acum această opinie a UE a fost făcută publică. Este o poziție care avantajează și favorizează parcursul nostru european”, a declarat Popescu pentru PRO TV Chișinău.
Vicepremierul a specificat că integrarea europeană este un proces care avansează rapid și acesta nu poate fi trenat de reglementarea transnistreană.
„Dacă cetățenii noștri din Transnistria sunt gata să adere cu noi la UE în același timp e foarte bine. Dacă ei nu sunt gata deocamdată, ei vor fi totdeauna bineveniți în reintegrarea țării noastre și integrarea în UE”, a precizat Popescu, subliniind că autoritățile de la Chișinău nu renunță la regiunea transnistreană.
„Nu se renunță (la Transnistria, n.a.), dar calendarul aderării nu este pus la cheremul calendarului reintegrării. Noi mergem înainte cu viteză maximă spre UE. La Transnistria nu se renunță și treptat cu cât mai prosperi, puternici devenim, sperăm să reintegrăm țara noastră prin metode pașnice”, a explicat Popescu.
Fluxul de știri
0