Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul rus de Externe: Planurile anti-Rusia ale Occidentului „nu se vor realiza”

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2023
Abonare
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a efectuat o vizită oficială în Tadjikistan, unde a mers pentru prima dată la cea de-a 201-a bază militară rusească.
BUCUREŞTI, 6 iun – Sputnik. În timpul unui discurs adresat personalului bazei militare ruseşti, Lavrov a spus că planurile anti-Rusia ale Occidentului nu se vor realiza niciodată.
„Suntem conștienți de planurile pe care Occidentul nu doar le concepe, dar le şi anunță deschis în raport cu țara noastră... Nimeni nu se îndoiește că aceste planuri nu se vor realiza”, a declarat Lavrov, citat de Sputnik Internaţional.
Lavrov a mai menţionat că Occidentul încearcă să deschidă un al doilea sau chiar al treilea front împotriva Rusiei, inclusiv în Asia Centrală.
„Occidentul caută în permanență direcții suplimentare din care să irite Rusia, să deschidă un al doilea și al treilea front”, a spus Lavrov, adăugând că Asia Centrală este considerată drept un potențial front împotriva Rusiei, pe lângă Caucazul de Sud.
Lavrov a adăugat că SUA nu sunt interesate să existe pace în Afganistan, Washingtonul sprijinind grupările teroriste.
„SUA sprijină activ Daesh, care rămâne în Afganistan, și alte structuri teroriste afiliate acestora. Scopul este simplu – să nu permită ca în Afganistan să se instaleze pacea”, a spus ministrul rus de Externe.
Totodată, Lavrov a subliniat faptul că Europa a decis să ducă un război împotriva Rusiei, iar Moscova trebuie să-și atingă obiectivele în acest război.
„Conceptul nostru de politică externă menţionează că Europa a ales calea războiului cu noi... Prin urmare, desigur că trebuie să continuăm să trăim împreună cu ei, unii lângă ceilalţi, dar, dacă acesta este un război, atunci trebuie să ne realizăm obiectivele”, a spus Lavrov. Ministrul a mai spus că Europa urmăreşte să obțină ceva ce nu îi aparține, în timp ce Rusia vrea „ce este al nostru”.
Înaltul diplomat rus a mai avertizat că livrarea de avioane F-16 în Ucraina constituie o altă escaladare, având în vedere că avionul de luptă prezintă o modificare, care îi permite să aibă capacitate nucleară.
Potrivit lui Lavrov, nimic nu este exclus când vine vorba de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei.
„Au dovedit deja acest lucru atunci când, după tunurile moderne cu rază lungă de acțiune, după tancuri, acum pregătesc serios [trimiterea] F-16-urilor... se pregătesc să continue escaladarea războiului”, a atras atenţia ministrul.
În concluzie, a subliniat Lavrov, „[Rusia] îşi menţine hotărârea de a nu fi condusă niciodată de regulile pe care Washingtonul le impune. De mult timp, încet, dar constant, [SUA] își pierde rolul şi tot mai multe țări sunt dezamăgite de ea”.
Fluxul de știri
0