Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul Apărării al Chinei avertizează asupra unei catastrofe iminente

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaМинистр обороны КНР Ли Шанфу
Министр обороны КНР Ли Шанфу - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2023
Abonare
Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, avertizează despre o posibilă catastrofă în relațiile cu Statele Unite
CHIȘINĂU, 5 iun - Sputnik. Conflictul dintre China și Statele Unite va deveni „o catastrofă insuportabilă” pentru întreaga lume, o asemenea opinie a fost exprimată duminică de ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, la summitul anual de securitate din Asia „Dailog Shangri-La”, transmite Reuters .
„Nu se poate nega că un conflict sau o confruntare serioasă între China și Statele Unite va fi o catastrofă insuportabilă pentru întreaga lume”, a spus ministrul.
Li a menționat că China preferă dialogul decât confruntarea cu SUA, în ciuda faptului că cele două țări diferă în multe privințe. „Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să împiedice ambele părți să caute un teren comun și interese comune pentru a dezvolta legături bilaterale și a aprofunda cooperarea”, a spus el.
Ministrul a adăugat că lumea este suficient de mare pentru ca China și SUA să se dezvolte împreună.
Sâmbătă a avut loc un incident strâmtoarea Taiwan între navele de război chineze și americane. Nava de război chineză făcea manevre „nesigure” în apropierea distrugătorului USS Chung-Hoon, la o distanță de mai puțin de 150 de metri, a spus Marina SUA. Drept urmare, nava Marinei PLA a „măturat în fața nasului” distrugătorului american, care a trebuit să „își schimbe cursul și să încetinească”. Comentând acest incident, Li Shangfu a spus că navele de război și avioanele străine intră în zonele adiacente teritoriului chinez nu pentru trecere pașnică, ci pentru provocări. Potrivit acestuia, Beijingul nu se opune trecerii pașnice a navelor străine, atâta timp cât nu este folosit ca scuză pentru hegemonie în transport maritim.
Recent, relațiile dintre SUA și China au fost puternic tensionate din cauza situației din jurul Taiwanului , a disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud și a restricțiilor președintelui Joe Biden privind exportul de cipuri semiconductoare.
Fluxul de știri
0