Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comerțul Iranului cu BRICS a crescut semnificativ

© AFP 2024 / ATTA KENARERial iranian
Rial iranian - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2023
Abonare
Comerțul dintre BRICS și Iran a crescut în contextul în care Iranul intenţionează să devină membru al alianței, potrivit ministrului de Externe al țării.
BUCUREŞTI, 5 iun – Sputnik. Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a luat cuvântul vineri la sesiunea „Prietenii BRICS”, o reuniune miniștrilor de Externe ai blocului, în Cape Town, Africa de Sud.
„Relațiile noastre politice și economice bilaterale cu țările BRICS rămân la un nivel foarte bun, valoarea noastră comercială depăşind 30 de miliarde de dolari”, a spus Amir-Abdollahian, menționând că părțile au acorduri importante privind cooperarea multilaterală.
„Ne vom extinde în curând relațiile cu trei țări BRICS; și anume cu Rusia, China și India în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai”, a adăugat acesta, citat de RT.
În iunie 2022, Iranul a solicitat să devină membră a BRICS, menţionând că acest lucru „va rezulta în valoare adăugată pentru ambele părți”.
Potrivit datelor vamale, comerțul cu alte bunuri decât petrolul între Iran și membrii blocului au totalizat aproape 48 de milioane de tone în anul fiscal 2022-2023, reprezentând o creștere de 14% din punct de vedere al valorii.
China rămâne principalul partener comercial al Iranului în grupul BRICS, cu 37,41% în perioada respectivă. India se află pe locul doi, cu o creştere a comerţului de aproape 47%, iar Rusia este pe locul trei (cu 3,59%). Comerțul cu Brazilia a scăzut atât în cantitate, cât și în valoare. Africa de Sud este principalul partener comercial al Iranului de pe continentul african, cu o creştere a comerţului bilateral cu mai mult de 23%.
Rusia și Iranul şi-au consolidat legăturile pe fondul sancțiunilor economice occidentale. În 2022, valoarea bunurilor și serviciilor schimbate între cele două țări a ajuns la 4,6 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale. Moscova și Teheranul au ajuns, de asemenea, la un acord pentru a stimula utilizarea monedelor naționale în tranzacţii, întrucât ambele susţin dedolarizarea.
Grupul BRICS, care este compus în prezent din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, intenţionează să se extindă, întrucât un număr tot mai mare de țări și-au exprimat interesul pentru aderare.
Fluxul de știri
0