Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

„Semnul rezistenței față de NATO”: în Kosovo au apărut inscripții cu litera Z

© AP Photo / Bojan SlavkovicСолдаты KFOR охраняют муниципальное здание в городе Звечан на севере Косово
Солдаты KFOR  охраняют муниципальное здание в городе Звечан на севере Косово - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Abonare
Gardian: Sârbii din nordul Kosovo au început să folosească litera Z ca semn al rezistenței NATO
CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Populația sârbă din nordul Kosovo a început să folosească unul dintre simbolurile operațiunii speciale ruse din Ucraina, litera Z, ca semn de protest împotriva NATO, aplicând-o vehiculelor blindate ale alianței, a informat ziarul britanic The Guardian .
Protestele din nordul Kosovo au început pentru cererile sârbilor locali de a rechema primarii albanezi din Kosovo aleși pe 23 aprilie în timpul boicotului majorității sârbe.
Mii de sârbi au protestat în fața municipalităților Zvecan și Leposavić, dar contingentul NATO KFOR a înconjurat clădirile guvernamentale cu șiruri de sârmă ghimpată în avans.
Protestatarii sârbi din Zvecan au tras cu gaze lacrimogene și grenade asomatoare împotriva soldaților NATO. De asemenea, sârbii s-au ciocnit cu poliția din Zvecan și au pictat vehiculele NATO cu litera Z, o referire la semnul rusesc folosit în timpul operațiunii din Ucraina.
Ulterior, ziarul german Bild a publicat o fotografie cu soldați NATO odihnindu-se în fața clădirii municipalității Zvecan, care avea și litera Z pictată pe perete.
„Adevărul este că printre sârbii care protestează sunt mulți care îl susțin pe Putin”, se arată în publicație.
O altă rundă de tensiune în Kosovo și Metohija a fost provocată de încercarea Pristinei de a instala noi primari din Mitrovica de Nord, Zvecan, Zubin Potok și Leposavić. La sfârşitul lunii aprilie, acolo au avut loc alegeri, pe care sârbii, care locuiau predominant în aceste zone, le-au ignorat masiv. Și deși prezența la vot nu a ajuns nici măcar la patru procente, alegerile au fost recunoscute ca fiind valabile, iar candidații din partidele albaneze le-au câștigat.
Fluxul de știri
0