Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moneda BRICS ar putea pune capăt dominaţiei instituțiilor financiare occidentale

© Photohost agency brics-russia2020.ru / Accesați arhiva multimediaBRICS logo
BRICS logo - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Abonare
O serie de țări doresc să creeze o monedă nouă BRICS, care să conteste statutul dolarului.
BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik. În contextul în care SUA se folosesc de statutul dominant al dolarului în sistemul monetar global pentru a pedepsi prin sancțiuni țările pe care Washingtonul nu le adreează, o serie de țări doresc să creeze o monedă nouă care să conteste statutul dolarului.
„Multe țări sunt frustrate de dominanța dolarului și doresc să aibă un dolar alternativ. Astfel, se pare că acceptarea unei monede BRICS nu va fi o problemă”, a declarat pentru Sputnik Mohammed Saqib, secretar general al Consiliului economic și cultural India-China.
El a recunoscut că introducerea unei monede BRICS „va presupune depășirea unor provocări semnificative privind construirea încrederii și acceptării în timp.”
Dar, potrivit acestuia, „o monedă BRICS ar oferi un statut ridicat economiilor emergente pentru a exercita un control mai mare asupra afacerilor economice globale, pentru a-și spori puterea de negociere în discuţiile comerciale internaționale și a contesta dominanța instituțiilor financiare conduse de occidentali.”
Pentru a se materializa această viziune, membrii BRICS trebuie să abordeze o serie de provocări precum structurile lor economice divergente, disparitățile de venit și diferențele geopolitice, a observat Saqib.
În ciuda provocărilor pe care le-ar aduce crearea acesteia, această monedă BRICS ar contribui la îmbunătățirea integrării economice și a cooperării între țările din bloc, permițându-le să „coordoneze mai eficient politicile monetare”, a adăugat acesta.
De asemenea, el a spus că o astfel de măsură ar duce la o „schimbare a monedei globale de rezervă și la scăderea dependenței de dolarul american în tranzacțiile internaționale”.
Fluxul de știri
0