Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan a anunțat componența noului guvern

© AFP 2024 / ADEM ALTANRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Abonare
Erdogan a anunțat componența noului guvern, actualizată cu aproape 90 la sută
CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Președintele reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dezvăluit duminică seara componența noului guvern al țării, în care aproape nu există miniștri din componența anterioară, cei mai mulți au studiat în SUA și Europa.

Să continuăm drumul

Erdogan a decis să „continue” cu șeful Ministerului Sănătății, Fahrettin Koca, în vârstă de 58 de ani, care conduce ministerul din 2018. Ministrul și-a demonstrat abilitățile de răspuns la pandemia de coronavirus, precum și după cutremurele din 6 februarie, care au provocat moartea a peste 50.000 de cetățeni ai țării.
Și-a păstrat postul și ministrul Turismului și Culturii, Mehmet Nuri Ersoy, în vârstă de 55 de ani.

Posturi cheie

Erdogan l-a numit vicepreședinte pe Cevdet Yılmaz, în vârstă de 56 de ani, el conduce din 2020 comisia pentru buget a parlamentului turc. A studiat în SUA, după ce a obținut un master în relații internaționale de la Universitatea din Denver, în timpul formei parlamentare de guvernare a fost angajat în relațiile Oficiului Primului Ministru cu UE .
Hakan Fidan , 55 de ani , care a ocupat anterior postul de șef al Organizației Naționale de Informații (MİT), a fost numit noul șef al Ministerului de Externe al Turciei.
Fidan și-a luat doctoratul la Universitatea Bilkent, după ce a absolvit Universitatea din Maryland din Statele Unite , cu un Master în Management și Științe Politice . Din 1986 până în 2001 a servit ca subofițer în armata turcă. Din 2003 până în 2007, a condus Agenția Turcă pentru Cooperare și Coordonare. În noiembrie 2007, Fidan a fost numit secretar de stat adjunct în Prezidiul Miniștrilor. Din 2010, el este șeful serviciilor secrete turcești. El a participat activ la negocierile privind normalizarea relaţiilor dintre Ankara şi Damasc în Siria . El are lucrări academice despre securitatea internațională, dezvoltarea internațională și politica externă a Turciei.
Fidan i-a succedat în această funcție lui Mevlut Cavusoglu , care a fost ministru timp de peste 9 ani și acum este ales deputat din provincia Antalya , unde s-a născut. Anterior, într-un interviu acordat presei turce, Cavusoglu a declarat că cea mai dificilă perioadă din cariera sa a fost asasinarea ambasadorului rus la Ankara , Andrei Karlov , când a ajuns la Moscova în aceeași zi .
Alparslan Bayraktar, în vârstă de 48 de ani, care anterior a fost viceministru, a devenit șeful ministerului de finanțe. Din 2016 până în 2018, a fost responsabil de relațiile internaționale în minister. A absolvit Universitatea din Istanbul și a studiat și în SUA la Facultatea de Drept și Diplomație Fletcher.
Guvernatorul provinciei Istanbul , Ali Yerlikaya, în vârstă de 54 de ani, care ocupă această funcție din 2019, a devenit șeful Ministerului de Interne al Turciei . El l-a înlocuit în această postare pe Suleiman Soyla , care a criticat în repetate rânduri Statele Unite și ambasadorul acesteia în timpul campaniei electorale. În special, el deține declarația conform căreia Washingtonul încearcă să creeze un stat terorist în apropierea granițelor Turciei. După atacul terorist de la Istanbul de anul trecut, el a spus că Ankara nu acceptă condoleanțele Washingtonului. În cadrul unei întâlniri cu tinerii, el a afirmat că SUA „continuă să-și piardă reputația”, întreaga lume „uraște America”, iar Europa este un „pion” al Statelor. Ministrul de interne a acuzat și Washingtonul că încearcă să se amestece în alegerile din țară.
Yasar Güler , în vârstă de 68 de ani, a fost numit noul ministru al apărării al Turciei , care din iulie 2018 este șef al Statului Major General al Forțelor Armate.
Mehmet Simsek , 56 de ani , care a ocupat anterior această funcție în 2009-2015, a fost numit noul ministru al Finanțelor și Trezoreriei Turciei.
Presa turcă îl prezintă pe Simsek drept unul dintre cei mai profesioniști economiști din țară, mai devreme s-a raportat că a primit garanții de la liderul turc în ceea ce privește gestionarea Băncii Centrale și ratele dobânzilor. Moneda turcă după realegerea lui Erdogan își pierde valoarea față de dolar și, în acest moment, potrivit Băncii Centrale a țării, se tranzacționează la 20,84.

Guvernul tehnocraților

Ministerul Transporturilor va fi condus de Abdulkadir Uraloglu, în vârstă de 57 de ani, care conduce Departamentul General de Drumuri din 2018.
Omer Bolat, 59 de ani, care a studiat în Olanda și Germania , a fost numit noul ministru al Comerțului . De mai bine de 23 de ani, este coordonatorul general al Grupului Albayrak, un concern de construcții, și deține și o serie de instituții de presă, printre care ziarul Yeni Şafak.
Ministerul Industriei și Tehnologiei era condus de Mehmet Fatih Kacir, în vârstă de 39 de ani, care a ocupat funcția de ministru adjunct. Yusuf Tekin, în vârstă de 53 de ani, care a fost rectorul Universității AHBV din Ankara, a devenit șeful Ministerului Educației.
Osman Ashkin Bak, în vârstă de 56 de ani, care a condus delegația turcă la Adunarea Parlamentară a NATO și a primit o diplomă de master în Marea Britanie , a devenit șeful Ministerului Sportului și Tineretului .
Ministerul Dezvoltării Urbane și Mediului a fost condus de Mehmet Ozhaseki, în vârstă de 66 de ani, care a ocupat deja această funcție din 2016 până în 2018, Ministerul Justiției - deputatul Yilmaz Tunç, în vârstă de 52 de ani, Ministerul Muncii - 57 de ani. Vedat Yshykhan de un ani.
Ministerul Pădurilor și Agriculturii era condus de Ibrahim Yumakly, în vârstă de 54 de ani, care a ocupat funcția de șef adjunct al departamentului. Yumakli a condus divizia turcă a canalului de televiziune din Qatar Al-Jazeera și a lucrat și pentru agenția de stat Anadolu.
Singura femeie din cabinet a fost șefa Ministerului Afacerilor Familiei, Makhinur Goktash: o tânără de 40 de ani originară din Belgia este ambasador în această țară de mai bine de 10 ani, iar din 2020 conduce Ambasada Turciei. în Algeria .
Fluxul de știri
0