Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comerțul dintre Rusia şi Turcia, în plină expansiune

© Pixabay / HesselVisserContainere
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Abonare
Comerțul dintre Moscova și Ankara a continuat să crească, volumul mărfurilor exportate de Rusia ridicându-se la 4,17 miliarde de dolari în aprilie, arată datele oficiale.
BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik. Potrivit Institutului turc de Statistică, Rusia a fost principalul furnizor pentru Turcia, reprezentând aproape 15% din totalul importurilor ţării. A fost urmată de China, Germania, Italia și SUA, ponderea combinată a importurilor Turciei din aceste țări ajungând la 44% în aprilie.
Raportul arată, de asemenea, că în primele patru luni ale anului, Turcia a importat bunuri rusești în valoare de 17,2 miliarde de dolari, potrivit RT.
Moscova și Ankara și-au propus să intensifice cooperarea economică și să extindă comerțul bilateral. În aprilie, președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit să încurajeze investițiile reciproce și să ajute companiile rusești și turcești să intre reciproc pe pieţe.
Potrivit lui Putin, cifra comercială de afaceri dintre cele două țări, în 2022, a depășit 62 de miliarde de dolari.
Anul trecut, Turcia și Rusia au semnat un acord pentru cooperarea economică, acord care are în vedere aducerea cifrei comerciale de afaceri bilaterale la 100 de miliarde de dolari pe an. Cele două ţări au convenit, de asemenea, să introducă rubla ca monedă de tranzacţii în comerțul bilateral, inclusiv pentru plata livrărilor de gaze naturale rusești.
Datele arată că, vara trecută, Turcia a devenit unul dintre primii cinci exportatori către Rusia. În 2021, s-a clasat pe locul 11 înaintea SUA, Franța, Japonia, Polonia și Italia.
Fluxul de știri
0