Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Arabia Saudită dezvăluie volumul comerţului bilateral cu ţările BRICS

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Abonare
Ministrul de Externe al Regatului a dezvăluit valoarea totală a comerțului bilateral dintre Arabia Saudită și statele membre BRICS şi a cerut intensificarea cooperării cu blocul economic.
BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik. Valoarea totală a comerțului bilateral dintre Arabia Saudită și statele membre BRICS a depășit 160 de miliarde de dolari în 2022, ceea ce a făcut din regat cel mai important partener comercial al blocului din Orientul Mijlociu, a declarat vineri ministrul de Externe, prințul Faisal bin Farhan bin Abdullah, citat de RT.
Vorbind la o ședință ministerială între prietenii BRICS, organizată în Cape Town, prinţul Faisal a mai spus că regatul intenționează să intensifice cooperarea cu grupul BRICS pentru a obține prosperitate colectivă.
„Regatul rămâne cel mai important partener comercial al grupului BRICS din Orientul Mijlociu. Valoarea totală a comerțului bilateral cu țările grupului BRICS a crescut de la 81 de miliarde de dolari în 2017 la 128 miliarde în 2021 și a depășit 160 miliarde de dolari în 2022”, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, Arabia Saudită împărtășește valori de bază cu țările BRICS, spunând că relațiile dintre țări trebuie să se bazeze pe principiile de respect pentru suveranitate, non-interferență și respectarea dreptului internațional.
Grupul BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, constituie 40% din populația lumii și aproape o treime din economia globală. La cea mai recentă întâlnire a membrilor blocului au participat miniștrii de Externe din țările BRICS și din 12 țări din Sudul Global care și-au exprimat dorința de a se alătura blocului.
În prezent, grupul face eforturi pentru a dezvolta o nouă monedă pentru a înlătura dependența ţărilor de dolarul american în comerț. De asemenea, s-au încheiat acorduri în monedele naționale ale țărilor comerciale. Bloomberg a raportat anterior că BRICS este pe punctul de a depăşi G7, blocul economiilor dezvoltate, în ceea ce priveşte creșterea economică în următorii cinci ani.
Fluxul de știri
0