Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful Pentagonului se plânge de refuzul Beijingului de a „răspunde la apeluri”

© AP Photo / Michael ProbstLloyd Austin
Lloyd Austin - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2023
Abonare
Șeful Pentagonului Austin: SUA nu sunt pregătite să raporteze progrese cu China în ceea ce privește controlul armelor
CHIȘINĂU,3 iun - Sputnik. Beijingul „nu răspunde apelurilor” de la Washington privind elaborarea unui acord comun de control al armelor, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin , la Singapore, vorbind în cadrul unei discuții la forumul de securitate regională Shangri-La Dialogue, difuzat de departamentul militar american.
„Luăm această problemă foarte în serios (cu privire la controlul armelor. - Notă Ed.). <...> În ceea ce privește contactele specifice cu RPC pe problema controlului armelor, acest subiect trebuie discutat. De îndată ce (în RPC. - Notă. ed.) ne va răspunde la telefon, o vom face”, a spus el ironic.
La sfârșitul lunii mai, presa a raportat că Beijingul oficial a respins propunerea Washingtonului de a organiza o întâlnire a miniștrilor americani ai Apărării Lloyd Austin și a Chinei Li Shangfu la forumul din Singapore, acesta din urmă fiind supus sancțiunilor SUA din 2018.
Relațiile dintre Statele Unite și China s-au răcit considerabil după o vizită în Taiwan în august 2022 a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi .
Beijingul, care consideră insula una dintre provinciile sale, a condamnat aceste acțiuni, considerându-le un sprijin pentru separatismul taiwanez și a organizat exerciții militare la scară largă. Tensiunile au fost exacerbate de apariția unui balon chinezesc pe cerul deasupra Statelor Unite, care a fost doborât ulterior.
Forumul de dialog Shangri-La a început vineri la Singapore și se va desfășura până pe 4 iunie.
Fluxul de știri
0