Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Indonezia propune „versiunea coreeană” a soluționării conflictului din Ucraina

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaРабота РСЗО на Запорожском направлении
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2023
Abonare
Ministrul indonezian al apărării, Subianto, propune crearea unei zone demilitarizate în Ucraina
CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Ministrul indonezian al apărării, generalul Prabowo Subianto, la forumul anual de la Singapore, a exprimat ideea soluționării conflictului din Ucraina prin crearea unei zone demilitarizate similare cu cea stabilită între Coreea de Sud și Coreea de Nord și a invitat participanții la forum să semneze un apel comun către Rusia și Ucraina care conține această propunere.
Ministrul a vorbit la summitul Shangri-La Dialogue, ca parte a forumului la nivel ministerial privind securitatea regională în regiunea Asia-Pacific. Evenimentul a fost transmis în direct pe site-ul Institutului privat de Studii Strategice Internaționale (IISS) din Londra, care este organizatorul acestuia.
Conflictul din Ucraina are un impact asupra tuturor regiunilor lumii, inclusiv marea sa influență asupra regiunii Indo-Pacific (Asia-Pacific), a declarat ministrul indonezian al Apărării.
„În acest sens, aș dori să profit de această ocazie (discurs la Shangri-La Dialogue – n.red.) pentru a face apel la frații noștri din Ucraina și Rusia să ajungă la un acord cu privire la încetarea imediată a ostilităților cât mai curând posibil”, a declarat Prabowo Subianto.
"Propun ca Dialogul Shangri-La să găsească o formă de declarație comună care să solicite Ucrainei și Rusiei să înceapă imediat negocierile de pace. O astfel de declarație ar trebui acceptată în mod voluntar de către participanții acestui forum", a spus ministrul.
Ministrul indonezian a subliniat apoi principalele puncte ale planului său de pace pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, pe care își propune să le includă în declarația comună a summit-ului.
„În primul rând: încetarea completă a focului și a ostilităților de către toate părțile în conflict și fixarea pozițiilor în care se află în prezent. În al doilea rând: retragerea trupelor la 15 kilometri în fiecare direcție de pozițiile înainte și formarea unei zone demilitarizate și crearea imediată a unui contingent de observație al ONU.A patra: desfășurarea acestui contingent ONU în toată zona demilitarizată.Al cincilea: ONU ar trebui să organizeze referendumuri în toate teritoriile în litigiu pentru a garanta o reflectare obiectivă a dorințelor populației din aceste teritorii", a spus generalul.
„Sunt gata să spun acum că Indonezia este pregătită să ofere observatori militari și unități militare care să lucreze sub auspiciile forței de menținere a păcii ONU”, a adăugat el.
„Astfel de măsuri cred că au fost dovedite de istorie, care le-a dovedit eficacitatea. Nu ar trebui să dăm vina pe niciuna dintre părți. În fiecare conflict există două versiuni la ceea ce se întâmplă. Ambele părți sunt sigure că au dreptate. Dar pentru siguranța lumii întregi, pentru siguranța oamenilor nevinovați, trebuie să obținem o încetare a ostilităților cât mai curând posibil”, a spus Prabowo Subianto.
"Voi da un exemplu istoric: un conflict mare și masiv din Coreea a fost rezolvat prin încetarea ostilităților și formarea unei zone demilitarizate. Da, conflictul din Coreea nu a primit încă o rezolvare completă și definitivă. Dar, cu toate acestea, de aproape cinci decenii, o formă de lume, care este mult mai bună decât distrugerea masivă și moartea multor oameni nevinovați”, a rezumat șeful Ministerului Apărării indonezian.
Dialogul Shangri-La, care se desfășoară pentru a 20-a oară în acest an, participă miniștrii apărării din țările din regiunea Asia-Pacific și reprezentanții acestora, precum și delegații la nivel înalt din Uniunea Europeană și organizații internaționale. Rusia nu participă la forum pentru al doilea an consecutiv: în 2022, invitația trimisă anterior Federației Ruse a fost retrasă de organizatori în ajunul summit-ului, iar în 2023, invitația către Rusia nu a fost trimisă.
Moscova a indicat în repetate rânduri că este pregătită pentru negocieri, dar Kievul la impus o interdicție la nivel legislativ. După cum s-a afirmat anterior la Kremlin, situația din Ucraina poate merge într-o direcție pașnică, cu condiția să se țină cont de situația de facto și de noile realități, toate revendicările Moscovei sunt bine cunoscute. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a remarcat cu o zi înainte că nu există premise pentru un dialog cu privire la Ucraina, deși există tot mai multe argumente abstracte, dar despre procesul de pace din jur.
Fluxul de știri
0