Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tunisia evită cu orice preț acordurile cu FMI-ul

© AFP 2024 / FETHI BELAIDKais Saied
Kais Saied - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2023
Abonare
Tunisia consideră că orice sacrificiu este necesar pentru a scăpa de condițiile dictatoriale impuse de îndatorarea către Fondul Monetar Internațional.
BUCUREȘTI, 2 iun -Sputnik. Președintele tunisian, Kais Saied, a propus joi introducerea supra-impozitării celor mai bogați tunisieni pentru a permite statului să evite un împrumut de la FMI.
Saied a explicat primind-o pe şefa guvernului, Najla Bouden, că de sistemul de subvenţii la produsele de bază în vigoare în prezent beneficiază toţi tunisienii, inclusiv cei mai bogaţi, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.
În faţa acestei situaţii, el a considerat pertinentă ideea de a „lua surplusul de bani de la bogaţi pentru a-l oferi săracilor”, reluând un citat atribuit unuia dintre primii califi ai islamului, Omar Ibn Al-Khattab.
„În loc de a ridica subvenţiile în numele raţionalizării, ar fi posibil să se introducă taxe suplimentare celor care beneficiază de ele dar fără a avea nevoie de acestea”, a adăugat el, considerând că un astfel de mecanism ar permite statului să nu se supună „dictatelor străine”.
Tunisia, îndatorată la aproximativ 80% din PIB, a obţinut la jumătatea lui octombrie un acord de principiu al FMI pentru un nou împrumut de aproape 2 miliarde de dolari pentru a o ajuta să depăşească criza financiară gravă prin care trece.
Criza economică şi financiară se traduce în special prin penurie cronică de produse alimentare de bază.
Fluxul de știri
0