România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

© Public Domain / Fresco from the Voronet monasteryFrescă de la Mănăstirea Voroneț în care este reprezentat scene din martiriul Sfântului ioan cel Nou de la Suceava
Frescă de la Mănăstirea Voroneț în care este reprezentat scene din martiriul Sfântului ioan cel Nou de la Suceava - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2023
Frescă de la Mănăstirea Voroneț în care este reprezentat scene din martiriul Sfântului ioan cel Nou de la Suceava
Abonare
Calendarul zilei: Biserica Ortodoxă română pomenește astăzi pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, primul protector al Moldovei medievale și ocrotitor al Sucevei, capitala istorică a Moldovei.
BUCUREȘTI, 2 iun -Sputnik. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este unul din cei mai iubiți sfinți din România și unul din primii sfinți cunoscuți și recunoscuți ca ocrotitori ai acestor meleaguri, ulterior, pantheonul duhovnicesc românesc fiind ”completat” de sfânta Filofteea, de la Curtea de Argeș, cuvioasa Parascheva de la Iași și sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului.
Acesta a fost un negustor greco-bizantin din Trapezunt, care făcea afaceri cu genovezii din Cetatea Albă, controlată însă, pe vremea aceea, de tătari. Ca negustor era foarte cunoscut pentru credința sa curată și cinstea sa.
A fost martirizat de către aceștia pentru credința sa la începutul secolului al XIV-lea. Puțină vreme după moartea sa mucenicească, moaștele sale au căpătat faima de făcător de minuni.
În timpul domniei voievodului Alexandru cel Bun, moaștele sale au fost aduse la Suceava, în anul 1415, unde se găsesc și astăzi, fiind primul sfânt protector al Voievodatului Moldovei.
Scene din viața și martiriul său împodobesc pereții exteriori ai celebrei mânăstiri Voroneț.
Fluxul de știri
0