Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Semnal de alarmă despre interesele din jurul Schengen

© AP Photo / Ronald Zak Zoran Milanovic
 Zoran Milanovic - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Croației spune că Bulgaria și România nu au fost admise în Schengen pentru a proteja interesele financiare ale unor alte state
BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik. Președintele Croației, Zoran Milanovici, a declarat la Sofia că neadmiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen are motivații economice, care sunt ascunse în spatele argumentației de tip „valori europene”.
În timpul unei conferințe de presă ținută cu omologul său bulgar, Rumen Radev, Milanovici a spus că unele interese sunt vândute sunt forma unor „principii și valori”, dar în esență este vorba despre o „târguială”.
„Anumite interese se încearcă a fi vândute sub forma principiilor sau a valorilor, dar în esență este vorba doar de o târguială și nimic mai mult”, a spus liderul croat, adăugând că criteriile de admitere în spațiul Schengen sunt „pur politice”.
„În momentul în care Bulgaria și România intră în Schengen, conexiunea pe mare către Europa centrală via Salonic va fi mult mai aproape. Și asta înseamnă bani. E un interes financiar. Poveștile despre statul de drept sunt povești frumoase”, a explicat președintele Croației.
Președintele bulgar, Rumen Radev, a mulțumit Croației pentru poziția clară și susținerea arătată intrării Bulgariei în Schengen, adăugând că țara sa nu a fost primită din „motive politice învelite în povestea despre statul de drept”.
Fluxul de știri
0