Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Croației: salutul ”Slava Ukraina” este un salut fascist

© AP Photo / Ronald Zak Zoran Milanovic
 Zoran Milanovic - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Zoran Milanovic
Abonare
Cunoscut pentru pozițiile sale critice față de NATO și UE, dar și pentru o viziune echilibrată cu privire la criza din Ucraina, președintele Croației, Milanovic, sfidează încă o dată propaganda Occidentului colectiv.
BUCUREȘTI, 1 iun -Sputnik. Președintele Croației, Zoran Milanovic, cunoscut pentru declarațiile sale ferme și explicite, a denunțat în fața unor jurnaliști salutul ”Slavă Ucrainei!”, devenit foarte la modă în ultimul an de zile, ca fiind amprentat de o memorie fascistă.
”Nu e nici o diferență între salutul ustaș și cel al radicalilor ucraineni”, a spus președintele Croației, Zoran Milanovic, care a mai spus că salutul are aceeași origine cu sloganul mișcării Ustașa, partidul filo-nazist croat din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În timpul unei ceremonii de la Zagreb, Milanovic a comentat în fața jurnaliștilor despre utilizarea de către forțele de dreapta a sloganului mișcării Ustașa, un salut echivalent salutului nazist, „Za dom spremni!” (Pentru patrie – gata!), care este interzis oficial în Croația.
„Nu există nicio diferență între „Pentru patrie – gata!” și Slavă Ucrainei. Acesta este strigătul celor mai radicali șoviniști din vestul Ucrainei, care au colaborat cu naziștii și au ucis mii de evrei și polonezi. Eu nu vreau să aud asta în Croația”, a spus el.
Fluxul de știri
0