Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Încrederea companiilor în Zona Euro se prăbușește

Șef - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Abonare
Indicele privind climatul de afaceri din Zona Euro a coborât în mai la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, potrivit unei estimări preliminare a agenției de statistică a UE, Eurostat.
BUCUREŞTI, 1 iun – Sputnik.Datele au arătat că indicatorul, care se bazează pe sondaje lunare și este conceput să evolueze starea mediului de afaceri din Zona Euro, a scăzut de la 0,5 puncte în aprilie la 0,19 puncte în mai. În prezent, este la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2021, când economia regiunii suferea efectele pandemiei de Covid-19.
Potrivit Eurostat, situația este mai severă în sectorul industriei din regiune, unde nivelul activității în domeniul afacerilor a scăzut pentru 11 luni la rând. Indicatorul privind încrederea sectorului industrial în Zona Euro a rămas în zona negativă pentru a treia lună consecutiv, după ce a scăzut la un nou nivel minim din ultimii doi ani, de la -2,8 puncte în aprilie la -5,2 puncte. Încrederea s-a deteriorat și în sectoarele de servicii, retail și construcții.
Experții consideră că unul dintre motivele principale este pauza în legăturile economice ale UE cu Rusia. Interdicțiile impuse ca parte a sancțiunilor legate de Ucraina asupra livrărilor de echipamente și utilaje către Rusia au afectat producătorii din UE, în timp ce întreruperea importurilor de energie din Rusia a dus la o creștere a inflației în regiune. Sancțiunile asupra energiei ruseşti au obligat autoritățile locale să majoreze ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii ani pentru a contracara creșterea prețurilor, ceea ce a făcut viața și mai dificilă pentru companiile locale, spun analiștii.
Жозеп Боррель и Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Politică
Borrell: problema Transnistriei nu va împiedica Moldova să devină membru UE
Au existat dezacorduri între țările din UE cu privire la potențialele noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza efectului lor asupra economiei regiunii. Cu toate acestea, Bruxelles-ul a continuat să lucreze la următorul pachet de restricții, care ar putea include o oprire a fluxurilor rămase de petrol din Rusia către țările UE.
„Concluzia este că acțiunile unor state din UE încep să lovească economia altor state. Să adăugăm la aceasta Germania și Italia, a căror industrie depindea foarte mult de gazul rusesc ieftin, interdicția exporturilor de cereale din Ucraina într-o serie de țări ale UE și o creștere record a ratelor dobânzii. Așadar, vedem o deteriorare a climatului afacerilor, deoarece, în astfel de circumstanțe, orice dezvoltare și creștere iese din discuție. Afacerile sunt acum mai preocupate de supraviețuire”, a declarat pentru RT Artem Deyev, șeful departamentului analitic la Amarkets.
Fluxul de știri
0