România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Diana Șoșoacă nu vrea ca România să renunțe la dreptul de veto

© Sputnik / Georgiana ArseneDiana Șoșoacă
Diana Șoșoacă - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Abonare
Senatorul Diana Șoșoacă spune că renunțarea la dreptul de veto în Consiliul UE reprezintă un act de înaltă trădare
BUCUREŞTI, 1 iun - Sputnik. Senatorul Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, anunță într-un comunicat de presă că România s-a alăturat grupului de 9 ţări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în chestiunile de securitate şi politică externă.
Ea critică faptul că România s-a alăturat statelor membre UE nemulțumite că deciziile privind politica externă și securitatea Uniunii Europene sunt luate cu unanimitate de voturi.
Dar, arată senatorul, domeniul politicii externe și securității reprezintă unul dintre puținele domenii din procesul de elaborare a politicilor UE în care este necesară unanimitatea.
” În acest timp, România nu a uzitat niciodată de dreptul său de veto, ceea ce ar fi făcut-o să fie adusă la masa tratativelor și a impunerii unei poziții suveraniste și nu a unei atitudini de sclav, pe care o avem acum. Îmi este foarte clar că ați cedat presiunilor, România fiind al șaselea stat ca mărime din UE, și ați cedat suveranitatea României pe intrarea în Schengen, pentru că imediat după ce ați făcut anunțul, au apărut personalități din conducerea UE care au menționat că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen”, mai spune senatorul.
Ea mai arată că în Parlament, cele două comisii de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului puteau ele să ia inițiativa și să organizeze o dezbatere împreună cu Ministerul de Externe, dacă acesta a refuzat, deși Parlamentul este cel care decide aceste aspecte.
”Care este motivul pentru care nu a fost dezbătut acest subiect cu noi, parlamentarii? Cum e posibil ca România să renunțe la acest atribut al suveranității cu care puteam negocia cel puțin ca Ungaria?”, îi întreabă ea pe premierul României și pe ministrul de Externe.
”În cazul în care se renunță la dreptul de veto, să luăm situația ipotetică, dar foarte probabilă, ca UE să dorească să intre în război cu Federația Rusă și se hotărăște și se supune la vot. Poate vor fi țări care se vor opune unei astfel de idei distructive pentru Europa. Acum, când hotărârile se iau cu unanimitate, Ungaria, de exemplu, se va opune începerii războiului cu Federația Rusă, fiind țara care va bloca un astfel de demers. Dacă se va vota după noul mecanism dorit de cele 9 state, printre care și România, chiar dacă se vor opune 4, 5, 6 state, dar care nu au majoritatea, pentru că reprezintă țări cu populație mică, iar pentru majoritate calificată ai nevoie de reprezentarea a 65% din populația UE, se va ajunge la votul majorității calificate și vom intra în război”, trage ea un semnal de alarmă.
Senatorul mai arată că în acest fel, decizia trece, pentru că țările cu populație numeroasă, marile puteri UE, decid, iar celelalte țări sunt obligate să se supună votului celor mai puțini, dar mai puternici prin reprezentativitatea populației mai numeroasă a țărilor lor.
”... intrăm în război împotriva voinței noastre, ceea ce încalcă DREPTUL LA AUTODETERMINARE AL POPOARELOR ȘI O ÎNCĂLCARE FLAGRANTĂ A SUVERANITĂȚII FIECĂRUI POPOR, pentru că în principiile Tratatului de la Lisabona este menționat faptul că FIECARE POPOR CONTEAZĂ, adică Europa este o familie a unor voci în care fiecare voce contează”, mai spune senatorul.
Diana Șoșoacă mai arată că prin anularea regulii unanimității, a dreptului de veto, se trece la un regim de dictatură, iar rușinos este faptul că România pur și simplu renunță la suveranitate, la singurul nostru instrument prin care ne putem face auzită vocea în Consiliul Uniunii Europene.
”Mai mult, această chestiune este grăbită pentru că pe data de 18 iunie 2023, UE dorește ratificarea Tratatului OMS, prin care mandatăm Organizația mondială a sănătății, care nu este ratificată printr-un tratat, este un ONG care a fost investit cu puteri depline de către diverse guverne, prin care se vor genera reguli de aplicare generale, globale, pentru pandemii”, mai arată ea.
Ea solicită de aceea premierului României şi ministrului de Externe clarificări şi să supună această problemă Parlamentului României pentru dezbatere, precum și organizarea de dezbateri publice, pentru că nu este o problemă în care să hotărască premierul şi ministrul Externe, unilateral, singular, ci poporul român și Parlamentul.
”Mai mult, prin comportamentul lor, premierul şi ministrul de Externe încalcă art. 1 din Constituția României, astfel că le solicit să revină de urgență asupra hotărârii lor de a se alătura celor 9 state și să renunțe imediat la un astfel de demers infracțional și anticonstituțional care duce la renunțarea la suveranitate și anularea Constituției României”, a adăugat președintele S.O.S. România.
Fluxul de știri
0