Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

România, implicată în securitatea summit-ului de la Chișinău

© Sputnik / OsmatescoБрифинг Верховного комиссара ЕС по кризисному регулированию Янез Ленарчич и главы МВД Молдовы Анны Ревенко
Брифинг Верховного комиссара ЕС по кризисному регулированию Янез Ленарчич и главы МВД Молдовы Анны Ревенко - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova a apelat la experiza României în ceea ce privește securitatea Summit-ului Comunității Politice Europene ce se va desfășura la 1 iunie în localitatea Bulboaca, lângă Chișinău.
BUCUREȘTI, 31 mai -Sputnik. Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco a recunoscut că România i-a fost „mentor„ în ceea ce privește provocările de securitate ale summit-ului organizat lângă Chișinău.
Aceasta a mai spus că Reuniunea Comunității Politice Europene este cel mai complex eveniment găzduit vreodată de Republica Moldova și reprezintă o oportunitate unică de a arăta lumii întregi că țara merită să fie parte a blocului comunitar.
Numărul persoanelor antrenate în procesul de asigurare a securității demnitarilor europeni este unul secret, însă dă asigurări că evenimentul va corespunde celor mai înalte rigori internaționale. Potrivit Anei Revenco, mai multe țări europene
„Este primul eveniment care implică atât de multe persoane, atât de multe categorii de specialiști în domeniul securității, de la securitatea alimentelor, până la securitatea comunicațiilor, de la ordine publică, până la securitatea spațiului aerian. Numărul exact al efectivului antrenat ține de registrul informațiilor clasificate. Este primul eveniment, planul de activitate al căruia este de o complexitate pe care nu am mai avut-o până acum. Vom ieși din acest eveniment cu multe cunoștințe și abilități, deja testate și puse în practică. Ne sunt alături statele membre. România ne este aproape și ne este mentor în privința standardelor de securitate. Franța ne este alături pe segmentul management aeroportuar și securitatea aeronautică. E ceva obișnuit ca primele persoane din stat să fie însoțite și de echipele de securitate”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Autoritățile anunță că în perioada 1 iunie, ora 00:01 și 2 iunie, ora 07:00 publicul larg nu va avea acces în zona adiacentă Aeroportului Internațional Chișinău, iar zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova. Interdicția de zbor este aplicată începând cu 31 mai și până la 2 iunie.
La Summit-ul Comunității Politice Europene au fost invitați 47 de șefi de stat și de guvern (27 de membri UE și 20 de non-membri), precum și președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.
Fluxul de știri
0