Războiul petrolier al Occidentului împotriva Rusiei nu a avut rezultatul scontat
© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
© Sputnik / Evgeny Biyatov
/ Abonare
Veniturile energetice ale Moscovei au revenit în aprilie la cele mai înalte niveluri din noiembrie anul trecut, potrivit unui centru finlandez de cercetare.
BUCUREŞTI, 31 mai – Sputnik. Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au crescut în ultimele luni, în ciuda plafonului de preț impus de G7 și a altor restricții impuse de Occident, a constatat un nou studiu realizat de Centrul finlandez de Cercetare privind Energia și Aerul Curat (CREA), studiu citat de RT.
Potrivit grupului de reflecţie, veniturile din petrol ale Rusiei au început să se recupereze în martie, după o scădere accentuată în februarie, când a intrat în vigoare plafonul de preț al G7 asupra petrolului rusesc și a produselor petroliere rafinate și după ce UE a introdus interdicția de import asupra petrolului rusesc transportat pe mare. În aprilie, veniturile au crescut cu 6% la nivel anual, atingând cel mai înalt nivel din noiembrie anul trecut.
Experții spun că, deși veniturile actuale sunt încă substanțial sub nivelul la care erau pe vremea aceasta anul trecut, tendința ascendentă indică faptul că sancțiunile occidentale asupra exporturilor de petrol din Rusia îşi pierd efectul.
„Veniturile Rusiei din export în aprilie au scăzut substanțial faţă de anul trecut, în principal din cauza impactului interdicției de import impusă de UE și a prețurilor mai mici la petrol ... Cu toate acestea, Rusia a putut exporta principala sa clasă de petrol brut [Urals], pentru prima dată, la prețuri care au fost sistematic peste nivelul plafonului de preț”, a declarat pentru CNBC Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA. El a menționat că acest lucru a evidenţiat „lacune majore” în aplicarea politicii de plafonare a prețurilor, adăugând că, dacă nu sunt rezolvate, „există riscul ca mecanismul plafonului de preț să se anuleze definitiv”.
Datele CREA au arătat că, în total, Rusia a generat aproximativ 58 de miliarde de euro ca venituri din exportul petrolier, de la intrarea în vigoare a interdicției de import și a plafonelor de preț. Analiștii au constatat că revenirea veniturilor a fost determinată de o creștere a prețurilor la export, o circumstanță atribuită faptului că Occidentul a stabilit plafoane de preț prea mari.
„Veniturile rusești ar fi putut fi reduse cu 22 de miliarde de euro (37%) prin stabilirea plafonului de preț pentru petrolul brut la 30 de dolari pe baril [în loc de 60 de dolari] și revizuirea plafoanelor pentru produsele petroliere în mod corespunzător”, au scris analiștii CREA.
Ei au mai constatat că o recuperare suplimentară a veniturilor petroliere ale Rusiei „ar deteriora impactul și credibilitatea sancțiunilor”.