Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurnaliştii au anunţat despre crearea platformei Stop Media Ban în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausВидеокамера на штативе
Видеокамера на штативе - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2023
Abonare
Jurnaliştii de la şase posturi TV din Moldova care au fost închise anul trecut au decis să formeze o platformă alternativă.
CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. În Moldova va fi lansată platforma Stop Media Ban, care va avea drept scop protejarea drepturilor tuturor jurnaliştilor din țară, au anunţat marți organizatorii în cadrul unei conferinţe de presă.
Platforma a fost creată de jurnaliştii de la şase posturi TV de limba rusă, ale căror licenţe de emisie au fost suspendate în decembrie anul trecut printr-o decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepționale.
Jurnaliştii au declarat că în Moldova este limitată metodic libertatea cuvântului şi libertatea de exprimare a propriei opinii - libertăţi garantate de Constituţie - sub pretextul combaterii propagandei şi dezinformării.
"Autorităţile înţeleg dezinformarea într-un mod specific. Jurnaliştii, la fel ca şi locuitorii ţării, au fost împărţiţi în corecți și incorecți, în ai noștri și ai lor. În rândul incorecților este mass-media care atrage atenţia puterii asupra propriilor greşeli", a declarat în cadrul conferinței jurnalista Svetlana Curmei.
Ea a explicat că reprezentanții autorităților nu vin la emisiunile mediilor de informare indezirabile, lor li se refuză comentariile și accesul la informații, iar cel mai recent exemplu este refuzul acreditării la summit-ul Comunității Politice Europene sub niște pretexte inventate.
Jurnaliştii au mai menționat că toate cele şase posturi de televiziune interzise de autorităţi au contestat în instanţă decizia Comisiei pentru Situaţii Excepționale, însă nu a fost programată nicio şedinţă de judecată. „Noi am cerut dovezi că „dezinformăm” și „facem propagandă rusească”, dar nu am primit niciun răspuns”, a menționat jurnalistul Alexei Lungu.
Organizatorii Stop Media Ban contează să atragă atenția structurilor europene asupra situației privind îngrădirea libertății de exprimare în Moldova.
Fluxul de știri
0