Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS poate pune capăt dominaţiei dolarului

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cele cinci ţări emergente care formează BRICS au depășit deja G7 în ceea ce priveşte creșterea economică, a remarcat un proeminent economist.
BUCUREŞTI, 31 mai – Sputnik. Statutul dolarului american ca monedă dominantă ar putea fi contestat cu timpul și în anumite circumstanțe de către grupul de țări emergente din BRICS, potrivit lui Jim O´Neill, fostul președinte al Goldman Sachs Asset Management.
O´Neill a inventat termenul BRIC - ulterior extins pentru a include Africa de Sud – și, la acea vreme, a prezis că cele patru țări emergente (Brazilia, Rusia, India și China) vor remodela economia mondială.
„Cred că este puţin probabil ca dolarul să rămână "rege" pentru totdeauna”, a spus economistul într-un interviu în emisiunea TV Going Underground. „Nu este prima dată când oamenii vorbesc despre sfârșitul dolarului, se întâmplă din doi în doi ani, chiar dacă nu cu aceeași intensitate”, a spus acesta, adăugând că moneda americană probabil își va pierde la un moment dat poziția.
„Cred că, dacă India şi China ar putea cădea de acord asupra mai multor lucruri, ca fiind cele mai mari două țări din lumea emergentă …, atunci acest lucru ar grăbi probabil sfârșitul dominanței dolarului”, a declarat O´Neill, potrivit RT.
Potrivit The Economist, economia mondială s-a schimbat de la apariția conceptului BRICS. În termeni de paritate a puterii de cumpărare, cota BRICS din PIB-ul global este acum mai mare decât cea a G7 în valoare de dolari, a subliniat ONeill.
Potrivit acestuia, un număr din ce în ce mai mare de țări iau în calcul să se alăture BRICS, dar grupul de cinci state ar trebui să stabilească ce noi membri pot aduce la masă. „În acest caz, ne putem gândi serios că țările BRICS ar putea constitui un nou tip nu numai de monedă, dar un fel de concurent pentru sistemul financiar al SUA”, a explicat O'Neill, adăugând că „pentru ca [dominaţia] dolarului să se încheie, trebuie să existe o alternativă.”
Revenind la Rusia și sancțiunile occidentale, economistul a spus că Moscova se descurcă mai bine decât cum au crezut cei care au impus sancțiunile și că acest lucru s-a datorat, în esență, legăturilor sale puternice cu statele membre BRICS. Cu toate acestea, „nu este în întregime clar dacă Rusia va continua să facă față persistenței sancțiunilor, deoarece amploarea restricțiilor este din ce în ce mai dură”, a avertizat acesta.
Fluxul de știri
0