Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sistemul chinezesc UnionPay depășește Visa în tranzacțiile globale cu cardul de debit

© AP Photo / Mark SchiefelbeinLogo-ul UnionPay
Logo-ul UnionPay - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2023
Abonare
Sistemul chinezesc de plată UnionPay a avut beneficii în urma extinderii sale în Rusia după ce au plecat rivalii americani, arată cercetările.
BUCUREŞTI, 30 mai – Sputnik. Sistemul chinezesc de plată UnionPay a depășit Visa Rival pe piața globală a cardurilor de debit, a arătat o cercetare a companiei analitice Nilson Report.
Potrivit studiului, ponderea UnionPay în tranzacțiile cu cardurile de debit a ajuns la 40,03% în 2022, în timp ce ponderea tranzacțiilor Visa a fost de aproximativ 38,8%. Volumul de tranzacţii efectuate prin cardurile UnionPay a fost, de asemenea, mai mare, ajungând la 16.227 miliarde de dolari față de tranzacţiile Visa de 14.109 miliarde de dolari.
În 2021, Visa avea o cotă de piață mai mare - 39,53% - comparativ cu 38,68% a UnionPay. Studiul notează că aceasta este o schimbare semnificativă a cotei de piață faţă de situaţia de acum un deceniu, când ponderea tranzacțiilor cu cardul de debit Visa pe piața globală a fost de aproape 80%, comparativ cu 1-2% a UnionPay. La vremea respectivă, UnionPay era utilizat mai ales pe piața internă.
Bancomat  - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2023
Rusia
MIR, echivalentul rusesc al MasterCard, în parteneriatul Rusia-Republica Centrafricană
Un alt sistem de carduri de plată, Mastercard, a înregistrat o scădere importantă a cotei de piață a tranzacțiilor cu cardurile de debit de la 39,53% în 2021 la 21,19% anul trecut.
Experții au declarat pentru ziarul Izvestia că unul dintre motivele majore ale creșterii numărului de tranzacţii UnionPay este creșterea economică rapidă a regiunii Asia-Pacific, unde sistemul este utilizat pe scară largă.
„Sistemul UnionPay este utilizat cel mai des în China și în alte țări din regiunea Asia-Pacific. În ultimii ani, acestea au avut o creștere economică mai rapidă, care, la rândul ei, a contribuit la creșterea volumului tranzacțiilor cu cardurile. Prin urmare, aceasta a însemnat creșterea cotei de piață a UnionPay”, a declarat pentru ziar Igor Dodonov, analist la Finam Group.
Un alt factor care a determinat utilizarea UnionPay este extinderea sa pe piața rusească, după ce Visa și Mastercard au părăsit țara anul trecut pe fondul sancțiunilor legate de Ucraina, spun analiștii. Înainte de 2022, în Rusia au fost efectuate 4-5% din toate tranzacțiile Visa și MasterCard. După plecarea companiilor, cardurile companiilor au continuat să funcţioneze în Rusia, dar nu au putut fi folosite în străinătate. Ca alternativă, o serie de bănci au început să lucreze cu sistemul chinezesc de carduri. La începutul lunii mai, șapte bănci rusești emiteau carduri UnionPay.
Experții subliniază că echilibrul de putere dintre Visa și UnionPay este afectat de scăderea PIB-ului american, care a încetinit la 1,1% în primul trimestru. PIB-ul Chinei a crescut cu 4,5% în primul trimestru față de un an în urmă, ceea ce, potrivit analiștilor, arată că UnionPay se află în prezent într-un mediu mai competitiv decât Visa.
Fluxul de știri
0