România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România cumpără Peste o mie de blindate 4x4

Militari români - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
România a demarat oficial un program uriaș privind achiziția de blindate și cunoaștem marii favoriți
Bruxelles, 30 mai – Sputnik. România a lansat oficial programul Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Mai exact, programul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Forțele Armate ale României ; scrie Defense România.
Programul de achiziție de blindate 4x4 are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.
Anunțul de participare a fost publicat de către compania Romtehnica S.A., organizatorul procedurii și parte a Ministerului Apărării Naționale al României.
DefenseRomania a analizat anunțul de participare. Candidaturile vor trebui depuse până pe data de 10.07.2023.
Una din cele mai importante cerințe solicitate de Ministerul Apărării (MApN) este implicarea industriei de apărare din România. Astfel, de la blindatul 279, vehiculele vor trebui realizate pe teritoriul României.
MApN cere fabricare „ATBTU (n.r. - blindatelor 4x4) pe teritoriul național al României în capacități de fabricație, asamblare, integrare, testare și mentenanță ale operatorilor economici din cadrul industriei naționale de apărare astfel încât începând cu produsul nr. 279 livrarea de ATBRU să se facă de pe aceste linii de fabricație”.
Totodată în ceea ce privește suita de aplicații software de comandă control există obligativitatea de a face realizarea acesteia pe teritoriul României cu operatori economici din țară.
Un alt aspect important e ca viitorii candidați să fi livrat în ultimii 7 ani blindate similare celor care vor fi propuse României către armate din cel puțin două state NATO sau UE, inclusiv către forțele armate proprii.
„Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 7 ani, direct sau prin contracte atribuite de un guvern unui alt guvern, produse similare ATBTU către armatele din cel puțin două state care la data livrării produselor erau membre NATO sau UE. Pentru candidații din statele membre NATO sau UE sunt luate în considerare și livrările către propriile forțe armate” (...) Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 7 ani, direct sau prin contracte atribuite de un guvern unui alt guvern, cel puțin 1.059 de produse similare ATBTU”, se arată în anunțul de participare.
În acest program 4x4, pe lângă americanii de la Oshkosh cu JLTV, în competiție mai intră și francezii de la Arquus cu Sherpa Light, arată Defense Romania.
Fluxul de știri
0