Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia alunecă spre un fascism rusofob

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2023
Abonare
Rusofobia autorităților poloneze sperie și pe cei din conducerea UE. Comisia Europeană s-a declarat ”deosebit de îngrijorată” de decizia Poloniei de a crea o comisie de anchetă privind „influența rusă”, cu puteri de restricționare a accesului la funcții publice.
BUCUREȘTI, 30 mai -Sputnik. UE este „deosebit de îngrijorată” de o nouă comisie poloneză cu puteri de blocare a accesului cetățenilor în funcțiile publice în numele unei anchete privind „influența rusă”, a declarat marți comisarul pentru justiție al blocului comunitar, citat de agenția AFP.
Bruxelles-ul este îngrijorat că noul comitet ar putea fi folosit împotriva judecătorilor independenți din Polonia, iar Comisia Europeană „nu va ezita să ia măsuri dacă va fi nevoie”, a declarat comisarul Didier Reynders.
Președintele polonez a dat luni undă verde creării unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, un organism calificat drept „neconstituțional” și „stalinist” de către opoziție și o serie de experți juridici în perspectiva alegerilor legislative din toamnă.
Formată din nouă membri aleși de o cameră inferioară dominată de tabăra naționalistă populistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat sau nu influenței rusești în perioada 2007-2022 și să-i condamne, fără un control judiciar eficient, avertizează observatorii.
Oricine va fi găsit vinovat ar putea avea interdicția de a ocupa funcții publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru „a-i împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”, potrivit legii.
Fluxul de știri
0