Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a propus în Moldova legea Big Brother

© Sputnik / Osmatesco / Accesați arhiva multimediaМитинг М. Санду "Европейская Молдова"
Митинг М. Санду Европейская Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2023
Abonare
Portalul Inpolitics arată că În Moldova a fost propusă legea Big Brother prin care Maia Sandu lichidează libertatea de exprimare din Moldova ”în numele intereselor naționale
BUCUREȘTI, 30 mai - Sputnik. Inpolitics arată că președintele Moldovei, Maia Sandu, a prezentat azi proiectul legii de așa-zisă ”apărare informațională și combatere a propagandei” menită, declarativ, să protejeze țara de războiul hibrid purtat împotriva sa, în scopul destabilizării.
”În fapt, legea va lichida, practic, libertatea de exprimare, mai ales prin introducerea conceptului de ”prevenire” a dezinformării, ceea ce ar însemna luarea de măsuri înainte de apariția respectivelor dezinformări în spațiul public, nu e clar cum”, arată analiza citată.
Legea prevede înființarea unui organism numit ”Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – Patriot și modificarea unor acte normative” care va avea sarcina să monitorizeze atent întreg spațiul informațional și să ia măsuri împotriva știrilor false, dar, încă mai ciudat, să promoveze ”patriotismul și coeziunea socială” și să militeze pentru promovarea intereselor naționale.
”Maia Sandu introduce, astfel, un concept unic în orice democrație, dar foarte drag dictaturilor all-time: presa, informarea, trebuie să se facă în numele intereselor țării, nu al adevărului”, atrage atenția Inpolitics.
Centrul va trebui să funcționeze neutru politic, dar 8 dintre cei 11 membri ai conducerii sale vor fi numiți pentru cinci ani de președinție, guvern și parlamentul dominat de partidul prezidențial PAS, restul de trei fiind membri ai societății civile.
Centru va avea dreptul legal să sesizeze organele de anchetă și alte autorități ale statului în cazul depistării de informații greșite în media ori la nivelul oricăror alte entități.
De asemenea, el ”organizează și promovează acțiuni de instruire și educaționale cu privire la comunicarea strategică”, dar analiza se întreabă, retoric, ce o însemna, oare, ”comunicare strategică”?
”Una peste alta, din păcate, Centrul ”Patriot” aduce izbitor, prin sarcini și puteri, cu Ministerul Propagandei înființat de Joseph Goebbles, prin care se asigura controlul asupra artelor și a mass-media, supraveghind conținutul fiecărui ziar, carte, nuvelă, piesă, film șamd. Acuzat că târăște cultura germană la nivel de propagandă, Goebbels a dat un răspuns celebru, spunând că scopurile artei și propagandei erau să mobilizeze poporul german. Izbitor de asemănător cu ”promovarea intereselor naționale”, nu-i așa?”, mai spune Inpolitics.
Analiza ajunge la concluzia că această lege Big Brother reprezintă, de fapt, un foarte posibil experiment politico-social de inspirație externă.
Fluxul de știri
0