Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria caută soluții de a depăși criza politică

© Sputnik / Rodion ProcaРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2023
Abonare
Bulgaria urmează modelul României: își va schimba premierii la 9 luni de zile, ca să evite o nouă rundă de alegeri anticipate. De asemenea, principalii adversari politici, însă mainstream, subordonați intereselor euro-atlantice, vor colabora.
BUCUREȘTI, 30 mai -Sputnik. Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a încredinţat luni mandatul să formeze guvernul lui Nikolai Denkov din partea coaliției GERB și SDS.
Pentru a depăşi criza politică permanentă şi a evita o nouă rundă de anticipate, alianţa conservatoare câştigătoare a ultimului scrutin, din care fac parte formaţiunea GERB a fostului premier Boiko Borisov şi Uniunea Forţelor Democratice (SDS), s-a înţeles cu adversarii progresiști din alianţa PP-DB asupra unei rotative guvernamentale, în care premierii să fie schimbaţi alternativ la fiecare nouă luni.
Nikolai Denkov ar urma astfel să fie numit premier şi înlocuit în acest post după nouă luni de reprezentanta alianţei GERB-SDS, Maria Gabriel, care ar ocupa postul de vicepremier în prima parte a rotativei şi a demisionat în acest scop din postul de comisar european.
Politicienii bulgari au spus că s-au inspirat în această decizie de la Israel și România. În Israel, rotativa Naftali Bennett - Yair Lapid din 2021-2022 a eșuat și a dus la realegerea lui Benjamin Netanyahu.
Fluxul de știri
0