România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Reacțiile politicienilor români la vizita președintelui Ungariei

© Sputnik / Rodion ProcaMarcel Ciolacu
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2023
Abonare
Mai mulți politicieni români au reacționat dur la declarațiile făcute de președintele Ungariei katalin Novak în Transilvania
BUCUREŞTI, 29 mai – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a transmis luni că respinge cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, ”declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei”.
Ciolacu spune că lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care știe să își primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur, dar că totul are o limită!
”Românii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră și să facă asemenea declarații sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale! Ne dorim relații normale cu țara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în fața unor asemenea situații scandaloase. Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al națiunii române”, a mai scris Ciolacu pe contul său de socializare

”Președintele Ungariei trebuie declarat persoană indezirabilă în România”

Liderul partidului S.O.S. România, senatorul Diana Șoșoacă, a transmis un comunicat de presă prin care a solicitat autorităților statului român să o declare pe Katalin Novak, președintele Ungariei, persoană indezirabilă în România, ”pentru că altfel iredentismul maghiar se va desfășura în voie în țara noastră!”
Diana Șoșoacă afirmă că atâta vreme cât Katalin Novak reprezintă o persoană care reprezintă o amenințare la adresa României și care îi contestă în mod oficial granițele, există toate temeiurile juridice pentru ca autoritățile statului român să ia această decizie.
”În același timp, ambasadorul Ungariei în România trebuia chemat imediat la MAE pentru a i se înainta o notă de protest pentru ca Budapesta să vadă că nu își poate face de cap în România, urmând ca MAE să meargă și mai departe pe linie diplomatică dacă Ungaria nu înțelege să își respecte vecinii. E bine că MAE a luat atitudine, în sfârşit, dar a fost o reacţie întârziată după ce a permis prea multe ofense aduse de preşedintele Ungariei! Prin declaraţii tremurânde şi circumspecte nu vom opri avansurile Budapestei, aşa că reacţia MAE e doar un pic mai mult decât nimic, iar Ungaria nu va ţine seama de aşa ceva!”, a criticat Șoșoacă și reacția MAE la acest eveniment.
Potrivit senatoarei, mesajul transmis de Katalin Novak la Șumuleu Ciuc despre ”pierderea Transilvaniei” ar trebui să fie suficient pentru statul român să ia imediat măsuri ferme împotriva acestui oficial maghiar care și-a făcut un obicei din a veni să conteste statul român chiar de pe teritoriul inalienabil al României.
Ea a amintit și că de ani de zile, UDMR plasează în Parlamentul României proiecte de legi provocatoare privind autonomia teritorială.
”În tot acest timp, puterea de la București stă la masă cu UDMR ca să își împartă ciolanul, având grijă ca nu cumva UDMR să rămână cu portofolii mai puține sau cu bani mai puțini la ministerele lor. România este singura țară din lume care își menține pe termen nelimitat în guvern o organizație care nu este partid politic și care nici măcar nu se ascunde că vrea să rupă bucăți din teritoriul național cu sprijinul unui stat străin și, după câte se poate observa, ostil”, a mai spus Diana Șoșoacă în comunicat.
Fluxul de știri
0