România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Bucureștiul s-a supărat pe Budapesta

© Photo : Președintele RomânieiKatalin Novák și Klaus Iohannis
Katalin Novák și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2023
Katalin Novák și Klaus Iohannis
Abonare
Noi tensiuni diplomatice între București și Budapesta, după ce președintele Ungariei, doamna Katalin Novak a participat la pelerinajul catolicilor maghiari de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc.
BUCUREȘTI, 29 mai -Sputnik. Impotentă și inertă când vine vorba de apărarea intereselor românilor și comunităților ortodoxe canonice din Ucraina, diplomația românească este foarte „promptă” când vine vorba de criticarea Ungariei.
„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, precizează Ministerul Afacerilor Externe de la București.
Sâmbătă, preşedinta Ungariei, care a participat la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, a postat imnul Ţinutului Secuiescu însoţit de mesajul „Nu lăsa Transilvania să piară, Doamne!”.
MAE a transmis „că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.
Fluxul de știri
0